Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 15 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/01/15/v-oblasti-zmenshilasja-kilkist-vipadkiv-zahvorjuvannja-tvarin-na-skaz.htm
новини, 15 січня 2020

На Кіровоградщині зменшилася кількість випадків захворювання тварин на сказ


Протягом 2019 року на Кіровоградщині зареєстрували 62 випадки захворювання тварин на сказ та оголосили 44 неблагополучних пункти. Це на 89 випадків та 70 неблагополучних пунктів менше, ніж у 2018 році. Захворювання зафіксовано серед лисиць, котів, собак, великої та дрібної рогатої худоби.


Спеціалісти державних установ ветеринарної медицини Держпродспоживслужби області в районах і містах в 2019 році щепили проти сказу 146 299 голів собак та 107 485 котів. До того ж восени пройшла кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, під час якої над лісовими та польовими угіддями площею 19 285 км² було розповсюджено 482 139 принад з вакциною.


З початку поточного року в області зафіксовано два випадки захворювання тварин на сказ. Вранці 1 січня 2020 року в м. Світловодськ загинув собака. За словами власників тварини, він був відсутній вдома протягом трьох тижнів, а повернувшись вночі з 29 на 30 грудня 2019 року, виявляв агресивну поведінку та мав симптоми захворювання (слюнотеча, параліч нижньої щелепи). Під час дослідження біоматеріалу в лабораторії Держпродспоживслужби у собаки виділили вірус сказу. З метою недопущення поширення вірусу фахівці Світловодської міської державної лікарні ветеринарної медицинини під час подвірного обходу на визначеній території щепили собак та котів антирабічною вакциною. В рамках епізоотичного обстеження фахівці встановили, що собака покусав трьох осіб та двох ослинив. Постраждалі отримують курс антирабічних щеплень у Світловодській центральній районній лікарні. Сам собака, що загинув, щеплений проти сказу не був, у зв’язку з чим власника тварини притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу.


9 січня лабораторно підтвердилося захворювання на сказ червоної лисиці, яка навідалася до жителів приватного домоволодіння в м. Олександрія. Наразі фахівці Олександрійської міської державної лікарні ветеринарної медицини вживають заходи щодо недопущення поширення сказу на території визначеної загрозливої зони та проводять вакцинацію домашніх тварин. Про графік проведення подвірних обходів та вакцинації тварин населення повідомляють через оголошення на дошках оголошень і в засобах масової інформації, також інформаційну роботу проводять через голів квартальних комітетів. До того ж для щеплення тварин проти сказу власники можуть звертатися до територіальної державної лікарні ветеринарної медицини. Перелік установ – за посиланням.


Держпродспоживслужба області звертає увагу власників тварин: відмова або ненадання тварини для проведення щеплення проти сказу є порушенням чинного законодавства, зокрема, вимог статті 107 КУпАП, статті 37 Закону України «Про ветеринарну медицину», пункту 5 «Інструкції про заходи щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин» та передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.


Довідково. Сказ - це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується враженням центральної нервової системи й завжди закінчується смертю. Зараження людини відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.


Основним методом боротьби зі сказом є щеплення. Його необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку. Вакцина проти сказу є безкоштовною, оплатити треба лише необхідні витратні матеріали (шприц тощо).


фото - lutsk.rayon.in.ua

1192Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: