Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 січня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2020/01/13/u-kropivnitskomu-likujut-travmovanu-sovu-video-.htm
новини, 13 січня 2020

У Кропивницькому лікують травмовану сову (ВІДЕО)


Доглядають за нею в притулку для тварин. Про це розповіла Суспільному волонтерка громадської організації "Бім" Євгенія Цапенко. Травмованого птаха привезли до кропивницької ветеринарної клініки люди, які побачили сову на дорозі.


“Ця кімната перетримок з'явилась у нас три роки тому, коли нам привезли першу сову. Тому ми її так і залишили, тому що одну випустили, до нас потрапила ще одна сова з черепно-мозковою травмою. Ми її вилікували, випустили і ось знову – красуня. Ми надіємось, що вона відлетить, хотілося, щоб вона повернулась у свою природу. Її знайшли небайдужі люди, сова була травмована, її закльовували ворони. Люди самотужки привезли її до ветеринарної клініки, травмоване око, дзьоб травмований, трохи крило. В цей час у клініці була наша Катя з собаками і ми вирішили її забрати до себе, бо в нас два птахи вже вилікувались і відлетіли. Вона дуже спокійна, але кігті випускає і якщо їй щось не подобається, вона це показує".


Травми сова отримала від удару, каже ветеринарний лікар Василь Яротнік:


“Взагалі, сови це рідкісні пацієнти для лікаря ветеринарної медицини. Виявили серйозне пошкодження ока, центральної нервової системи, діагностували черепно-мозкову травму, стан тварини тяжкий. Зважаючи на характер ураження, пошкодження лицьової частини черепа, швидше за все це була автотравма, можливо тварину збила машина, або вона сама у щось врізалась”.


Як доглядати сову, консультуються з орнітологами.


“Якщо кішок і собак ми знаємо як лікувати, то хижих птахів ні. Орнітологів у нас немає. Тому нас консультує київська клініка. Ми не розуміємо, дівчинка це, чи хлопчик. Тому вона Софа. Сова – це хижак, для неї треба спеціальне харчування . Перші три дні можна годувати сову або перепілкою, або куряче серце. Але на четвертий день треба переходити на те харчування, яким вони харчуються в природі. Тому у Києві замовили курчат і мишей. Харчування ми купили, в боксі прийшло з Києва, у нас у Кропивницькому немає де знайти. Одна мишка коштує 30 гривень. От вчора вона з'їла чотири. Є всі шанси, що вона одужає. Перша сова, яка до нас потрапила з льотком, у травні місяці. Випустили ми її у жовтні, повноцінною здоровою совою”, розповідає волонтерка громадської організації "Бім" Євгенія Цапенко.


За словами ветеринарного лікаря, для одужання сові потрібно місяць лікування і догляду.


1920Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: