Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/12/12/na-kirovogradschini-sporudzhujut-memorialnii-kompleks-lita-mogila-video-.htm
новини, 12 грудня 2019

На Кіровоградщині споруджують меморіальний комплекс ”Лита могила” (ВІДЕО)


&ft1 На території Трепівської сільської ради у Знам’янському районі Кіровоградської області споруджують меморіальний комплекс ”Лита могила”. Про це Суспільному розповів автор проєкту, архітектор Віталій Кривенко. Будують комплекс за гроші з обласного бюджету.


Вартість проекту становить два мільйони п’ятсот тридцять три тисячі гривень. Будівництво ведуть на місці розкопок Мельгунівського кургану. Це єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган другої половини VII століття до нашої ери в Північному Причорномор’ї. Вперше пам’ятку дослідили 1763 року. Тоді у кургані знайшли золото. Частину скарбів зберігають в Ермітажі в Росії.


Зараз на місці майбутнього меморіального комплексу ”Лита могила” насипали курган. Він на п’ять метрів нижчий ніж той, який розкопали 256 років тому – розповідає представник будівельної компанії Олександр Сипливець.


”Висота кургану – шість метрів над рівнем спокійного рельєфу, діаметр – двадцять вісім метрів”.


Серед кургану встановили шестиметрову колону зі скіфським воїном нагорі. Аби курган не просідав, насипали шар із суміші піску й глини та зробили каркас. Зверху – шар чорнозему. Поряд із курганом розмістили плиту, на якій встановлять чотиритонний пам’ятний знак у вигляді брили зі скіфськими символами. Його автор – архітектор Віталій Кривенко.


Згідно проєкту, навколо кургану буде тротуарна доріжка, встановлять лавки та освітлення. На дорозі розмістять вказівники.


Роботи з благоустрою території продовжать навесні.


1674Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: