Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 3 грудня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/12/03/do-kropivnitskogo-pribuli-predstavniki-mizhnarodnoi-agentsii-z-atomnoi-energii.htm
новини, 3 грудня 2019

До Кропивницького прибули представники Міжнародної агенції з атомної енергії


Сьогодні у Кіровоградській регіональній торгово-промисловій палаті розпочав роботу триденний семінар з питань реалізації Проекту Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) UKR9037 "Розробка стратегії зняття з експлуатації та відновлення навколишнього середовища і розширення можливостей з метою відновлення і зняття з експлуатації колишніх майданчиків видобутку і виробництва урану", у зв’язку з припиненням функціонування Смолінської шахти ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". Участь у семінарі беруть представники МАГАТЕ Кристіан Кунц (керуючий директор компанії в Німеччині) та Ян Лудгейт (експерт з Канади). Мета їх приїзду – розробка стратегії спілкування та взаємодії з місцевими громадами, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА. 


Заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Лобанова подякувала міжнародним фахівцям за те, що вони переймаються проблемами нашого регіону. Адже, у зв’язку із закриттям Смолінської шахти, територія матиме і економічні, і соціальні, і екологічні проблеми. Зокрема через припинення роботи підприємства Смолінська об’єднана територіальна громада втрачає 60% податкових надходжень до місцевого бюджету. Родини шахтарів залишаться без звичного заробітку (а заробітна плата в гірників була однією з найвищих в регіоні), і це викличе значну соціальну напругу. Крім того, постануть великі екологічні проблеми (рекультивація земель, підтоплення підземними водами та ін.). Вони теж дуже турбують і фахівців, і місцеве населення.


– Тому ми вважаємо, що цей семінар дуже своєчасний та актуальний, – зазначила Світлана Лобанова. – Бажаю всім його учасникам плідної роботи і сподіваюсь, що ми разом зрушимо з місця ті проблеми, які маємо, і будемо рухатися у правильному напрямку. А міжнародний досвід дасть нам можливість рухатися швидше, ніж ми зробили б це самі.


Протягом трьох днів учасники семінару обговорюватимуть комплекс заходів, які мають бути вжиті у зв’язку із припиненням роботи Смолінської шахти, знайомитимуться зі стандартами МАГАТЕ та керівними принципами моніторингу навколишнього середовища, а також з міжнародним досвідом місцевих органів влади у вирішенні питань працевлаштування та соціального захисту персоналу ліквідованих уранових шахт, залучення місцевих громад до вирішення питань рекультивації земель, вирішення інших важливих питань.


1095Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: