Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 19 вересня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/09/19/pogashennja-zaborgovanosti-iz-zarobitnoi-plati-na-pidpriemstvah-oblasti-na-kontroli-v-oblderzhadministratsii.htm
новини, 19 вересня 2019

Погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах області – на контролі в облдержадміністрації


Під керівництвом т. в. о. голови облдержадміністрації Світлани Лобанової відбулося засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. У роботі комісії також взяли участь представники міської ради Кропивницького разом із керівниками підприємств-боржників та в режимі он-лайн – керівники Кропивницької, Гайворонської, Голованівської райдержадміністрацій, а також Олександрійського і Світловодського міськвиконкомів.


На початку засідання Світлана Лобанова наголосила, що ситуація із своєчасною виплатою заробітної плати в області – критична. Станом на 1 вересня 2019 року загальна сума боргу на економічно активних підприємствах значно збільшилась, порівняно з початком року. Найбільше занепокоєння викликає те, що понад 55% заборгованості – це борги комунальних підприємств. "Хочу нагадати, що за додержання законодавства про оплату праці на комунальних підприємствах несуть відповідальність як керівники цих підприємств, так і місцеві органи влади, які мають право призначати і достроково звільняти таких керівників" – підкреслила Світлана Лобанова.


Про ситуацію із виплатою заробітної плати на економічно активних підприємствах області поінформував директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олександр Догаров. Посадовець зазначив, що загальна сума заборгованості в області станом на 1 вересня 2019 року складає 14,2 млн грн. Відбувся ріст боргу від початку року вдвічі – на 7,1 млн грн. Заборгованість на економічно активних підприємствах складає 8,5 млн грн.


За інформацією директора департаменту, серед економічно активних підприємств сума боргу на підприємствах комунальної форми власності становить 4,7 млн грн або 55,1%. Заборгованість рахується на 8 таких підприємствах: на ОКВП "Дніпро-Кіровоград" (та його структурних підрозділах у містах Знам'янці, Олександрії, Світловодську та у Маловисківському районі) - сума боргу 2,2 млн грн, на КП "Теплоенергетик", м. Кропивницький - 2,2 млн грн, на КП "Новенське" Новенської селищної ради м. Кропивницького – 0,2 млн грн та на КП "Аква-Сервіс-07" Голованівського району - 53,5 тис грн.


На підприємствах державної форми власності заборгованість з виплати заробітної плати станом на 1 вересня 2019 року становить 0,8 млн грн. Борги рахуються на 2 підприємствах: "Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №2", підпорядкований Державному агентству резерву України, сума боргу 0,4 млн грн та "Ремонтний завод радіотехнічного обладнання", підпорядкований Державному концерну "Укроборонпром", сума боргу також 0,4 млн грн.


На підприємствах інших форм власності, а таких в області 9, сума боргу із заробітної плати складає 3 млн. грн.


Олександр Догаров повідомив, що для поліпшення ситуації щодо погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах обласною державною адміністрацією систематично вживаються відповідні заходи. Зокрема, періодично проводяться засідання відповідних комісій, щотижня аналізується ситуація у розрізі територій та на підприємствах, що мають борги. Управлінням Держпраці в області проведено 17 інспекційних відвідувань підприємств з питань погашення заборгованості з виплати зарплати, за результатами до адміністративної відповідальності притягнуто 10 посадових осіб. За грубі порушення трудового законодавства і за фактами безпідставної невиплати заробітної плати з початку року відкрито 39 кримінальних проваджень проти керівників підприємств-боржників.


Посадовець підкреслив, що відсутня заборгованість з виплати заробітної плати працівникам сільського господарства, транспорту, торгівлі та бюджетної сфери, що фінансуються з місцевих бюджетів.


Про стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах-банкрутах членів комісії поінформував в. о. завідувача сектором з питань банкрутства головного територіального управління юстиції в області Антон Кривенко. Заборгованість на підприємствах-банкрутах області складає 5,4 млн грн .Сума боргу зменшилась проти 1 січня 2019 року на 1,9 тис грн.


Під час обговорення питань посадові особи міськвиконкомів, райдержадміністрацій та керівники підприємств-боржників з виплати заробітної плати детально поінформували про суми заборгованості на підприємствах, а також про перспективи та шляхи її погашення, обговорили терміни здійснення виплат. За результатами засідання видано відповідні доручення.


686Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: