Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 вересня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/09/13/sogodni-perestalo-bitisja-sertse-skulptora-viktora-frenchka.htm
новини, 13 вересня 2019

Сьогодні перестало битися серце скульптора Віктора Френчка


Сьогодні, 13 вересня 2019 року перестало битися серце Віктора Васильовича Френчка - скульптора, чиї роботи стали невідємною частиною історії та сьогодення нашого міста та краю - повідомив на своїй сторінці в мережі facebook Анатолій Кімнатний, художник, завідувач відділом музею - картинної галереї Петра Оссовського "Світ і Вітчизна".


Віктор Васильович Френчко народився 6 серпня 1949 року в селі Підзамочок Бучацького району Тернопільської області.


У 1964 році закінчив Бучацьку дитячу художню школу. З 1964 по 1967 рік навчався на скульптурному відділенні Київської державної художньої школи імені Т.Г. Шевченка.


Після її закінчення вступив до Київського державного художнього інституту на скульптурний факультет в майстерню народного художника СРСР, дійсного члена Академії мистецтв СРСР М.Г. Лисенка (1906-1972).


Віктор Френчко є останнім 106-м учнем видатного українського скульптора Михайла Лисенка, що навчався у Леонори Блох, яка в свою чергу була ученицею видатного французького скульптора кінця ХІХ – початку ХХ століття Огюста Родена.


У 1973 році В. Френчко з відзнакою закінчив інститут та був запрошений на роботу до Кіровоградського художньо-виробничого комбінату художнього фонду України. З цього часу Віктор Френчко мешкав в нашому місті.


Він був членом Національної Спілки художників України з 2012 року, лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція» (2009). У 2018 році цілком заслужено став першим лауреатом міської художньої премії імені Бориса Вінтенка.


6 серпня Віктору Васильовичу виповнилося 70 років.


Твори В. Френчка, велика кількість яких присвячена видатним землякам, розташовані по всій області та за її межами. Це свідчення неабиякого значення творчості Віктора Френчка для Кіровоградщини та обласного центру.


Низький уклін Віктору Васильовичу за невтомні роки подвижницької творчої нелегкої праці, а його близьким - щирі співчуття.


1674Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: