Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 11 вересня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/09/11/na-kirovogradschini-zareestrovano-grupove-zahvorjuvannja-na-virusnii-gepatit-a.htm
новини, 11 вересня 2019

На Кіровоградщині зареєстровано групове захворювання на вірусний гепатит А


У вересні поточного року в одному із сіл Новоархангельського району зареєстровано 3 випадки захворювання на вірусний гепатит А серед дорослих, в тому числі двоє осіб із одної сім’ї. Випадки епідемічно пов’язані між собою.Шлях передачі – контактно-побутовий. Наразі проводиться епідеміологічне розслідування, лабораторні дослідження води питної криничної та обстеження контактних - повідомляє labcentr.kr.ua


На протязі останніх років в Кіровоградській області реєструвались поодинокі випадки вірусного гепатиту А (2018р. – 12 випадків, в 2017 р. – 25). За 8 місяців 2019 року зареєстровано 10 випадків, із них 3 випадки у дітей.


Вірусний гепатит А – гостре інфекційне вірусне захворювання, що протікає із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки. Вірус гепатиту А виділяється з випорожненнями, сечею, рідше слиною хворої людини. У воді, харчових  продуктах, на різних предметах при температурі + 4 вірус зберігає свої властивості  на протязі декількох місяців, а при кімнатній температурі – тижнями. Під дією хлорних розчинів гине через 30 хвилин.


Людина, яка страждає прихованою або гострою формою хвороби, виступає в ролі його розповсюджувача. Зараження здорової людини відбувається при споживанні забруднених харчових продуктів, води, через немиті руки, речі домашнього вжитку (посуд, білизна, рушник, іграшки, тощо), якими користувався хворий. Проникнення інфекції в організм відбувається крізь слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Сприйнятливість абсолютна, контагіозність висока.


Інкубаційний період може тривати від 7-50 днів (в середньому 15-35 днів). У більшості випадків хвороба починається гостро з підвищенням температури тіла до 38.5 С, з’являється ломота в тілі, можливе першіння в горлі. Хвора людина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, що супроводжується блювотою. Через декілька днів температура нормалізується, але загальна слабкість зберігається. Печінка в цей період збільшується і у хворого виникають неприємні відчуття у правому боці. Період характеризується жовтим кольором шкіри і склери очей, темною сечею і знебарвленням калу


Лікування хворих з гепатитом А в більшості випадків проходить в інфекційному відділенні стаціонару. Хворим показаний постільний режим, особлива дієта.


Профілактика захворювання :

–  Використовувати для пиття лише перекип’ячену воду.

– Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.


– При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою  запас питної води (краще бутильованої).


– Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – облити окропом.


– Суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету, приходу з вулиці.


– Не займатись самолікування. При появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.   


881Перегляд
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: