Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 23 серпня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/08/23/v-oblasnomu-tsentri-prodovzhujut-likvidovuvati-naslidki-porivu-trubi-merezhi-vodovidvedennja.htm
новини, 23 серпня 2019

В обласному центрі продовжують ліквідовувати наслідки пориву труби мережі водовідведення



Усі двори на вулиці Херсонській у Кропивницькому, які залило стоками після аварії на трубопроводі, почищені, на місці пориву тривають земляні та підготовчі роботи - йдеться на сайті міськради Кропивницького.


Директор Кропивницького водопровідно-каналізаційного господарства Валентина Давидчук розповіла, чому стався порив, як і коли ремонтуватимуть трубу та що робити для профілактики таких ситуацій.

Головна насосна станція каналізації, яка відводить стічні води, знаходиться на вулиці Кропивницького в обласному центрі, і по двох напірних колекторах діаметрами 1000 і 1200 міліметрів перекачує стічні води на очисні споруди. Один із напірних колекторів, який був збудований ще у 1975 році, проходить по вулиці Херсонській і саме на ньому сталася аварійна ситуація. Відбулося руйнування розтрубного з’єднання – за рахунок втомленості металу. Розсипався цемент і зруйнувалася сама арматура всередині труби.


«Для того, аби провести ремонт, зараз проводяться земляні роботи – розкопуємо, розчищаємо. До того ж, там незручні умови – поруч проходять центральний вуличний та дворовий газопроводи, електричні кабелі, – розповідає Валентина Давидчук. – Паралельно із земляними роботами інша бригада готує фасонні частини для ремонту – на стикове з’єднання буде встановлений металевий бандаж, зачеканений вірьовкою, далі цементом, і лише після цього трубопровід запуститься в роботу. Частина труби в нас є – ми її не купували, лише придбали листовий метал. Матеріали обійшлися у декілька тисяч гривень».


Повідомлення про порив отримали 20 серпня о 15:55. Одразу виїхала аварійна бригада і прийняла рішення перекривати напірний колектор.


«Перекривається він поруч з насосною станцією Кропивницького біля річки. На жаль, так запроектовано, що цей колектор знаходиться на відстані чотирьох кілометрів до очисних споруд, а іншої арматури – немає. Тому воду ми перекрили, але все одно з цих чотирьох кілометрів мережі стоки повинні були десь виходити. Ми їх скинули в самій насосній станції у резервуар, але частково вони виливалися через цей порив», – зазначила директор ВКГ.


Водопостачання не відключали і водовідведення працювало по місту в повному обсязі. Стоки, які раніше приймали два напірні колектори, тимчасово перенаправили в один – він проходить вулицею Свердлова. Він новіший – 1994 року будівництва – та цілком справляється з навантаженням.


В результаті пориву постраждали людські двори – їх залило нечистотами. З десяти відкачали воду, у тому числі п’ять помили чистою водопровідною водою зі спеціальної автоцистерни. Інші мешканці не зверталися, а з невеликими підтопленнями впорались самотужки. Учора, 22 серпня, біля одного домоволодіння на прохання людей вивезли брудний ґрунт, який вже трохи підсох. Наразі залишилися лише ремонтні роботи. Вони завершаться приблизно наприкінці наступного тижня.

На сьогодні у Кропивницькому діють 314 кілометрів мереж водовідведення. Частина з них вже амортизована – відновлена, але ще багато старих, аварійних.


«Для того, аби таких ситуацій не виникало, потрібно замінювати труби на нові, адже порив на мережі водопостачання – це витоки чистої води, а коли витікають нечистоти – це не лише скарги від громадян, а в першу чергу їхнє здоров’я, – акцентувала фахівець. – На ремонт та заміну мереж потрібні кошти, які закладаються в майбутній тариф. Тому коли тарифи зростають, то споживачі повинні розуміти, що це робиться для покращення їхнього побуту та підвищення якості послуг, якими вони користуються».


1356Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: