Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 15 серпня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/08/15/u-kropivnitskomu-provodjat-psihichnu-reabilitatsiju-dlja-zasudzhenih.htm
новини, 15 серпня 2019

У Кропивницькому проводять психічну реабілітацію для засуджених


Шанс на виправлення! У Кропивницькому для засуджених проводять психологічну реабілітаці. Модель "не саджати за грати, а виправляти" запозичили українські пенетенціарії у Норвегії та Канади.


Така система в Україні діє вже три роки і дає позитивні результати. Більшість засуджених прощається зі злочинним світом та повертається до нормального життя. Подробиці у сюжеті Олени Бринзи.


Це Дмитро Нілов. Йому тридцять один, і він неодноразово був засуджений за зберігання й розповсюдження наркотиків. Три роки тому один із перших пройшов програму реабілітації від наркозалежності, програму подолання агресії та зайнявся спортом при Центрі пробації у Кропивницькому.


"Раньше садили за все садили, а сейчас дают возможность поменять свою жизнь кардинально полностью поменялась моя жизнь, то есть был наркоманом, сейчас стал не наркоманом, сейчас спортсмен, то есть вот так, слава Богу что есть такие места, куда ты можешь прийти и тебе могут помочь", - говорить Дмитро Нілов, засуджений за наркозлочини.


Тепер Дмитро активно займається спортом і розбудовує центр для наркозалежних. Тут зараз проходять реабілітацію двадцять засуджених за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків. Володимир Норенко - один із них. Має одинадцять судимостей.


"У мене проблема з наркотиками була послєдні 12 років до такой стєпєні страшно, у мене здоров'я не було вообщє у мене було 35 кілограм, а сєйчас 80, я оце завдяки нашим пенетенціарним службам мені підказали що є такий реабілітаційний центр, я попав сюди, находжусь півтора року, гуть ожив, друге міровозрєніє зовсім, я тут живу, а то сущєствовав 27 років проколотися з переривами, я тут не лікуюсь, а на психорлогічній як сказати реабілітації", - говорить Володимир Норенко, засуджений за наркозлочини.


Сьогодні на обліку в Центрі пробації перебувають понад дві тисячі людей. Переважна більшість це молодь і неповнолітні. Засуджені за наркозлочини та дрібні крадіжки. Тут за ними не лише наглядають та контролюють, а також дають можливість займатися спортом і надають медичний супровід.


"Головна задача цієї моделі не покарати людину, бо через покарання насправді у людини виникає агресія, людина асоціює себе окремо від соціуму і не чує ті позитивні меседжі, які ідуть від пробації від нас і з іншого боку коли людина приходить сюди і з нею говорять на рівних, проявляють до неї увагу, то вона вже більше прислухається, вже баче і в пробації і внеурядових організаціях бачить партнерів, друзів, які хочуть саме допомогти  щоб ця модель більше розвивалась треба більше про неї розказувати, навіть не тільки в області, а й в Україні, бо це гарний позитивний досвід", - говорить Костянтин Данильченко, виконавчий директор Го "100% життя. Кропивницький".


Не скоювати більше злочинів допомагають, зокрема, й програми реабілітації з психологом: подолання агресії, асоціальної поведінки та контроль над емоціями. Психолог Яніна працює з неповнолітніми правопорушниками.


"В основном мои клиенты, мои дети, это с неблагополучных семей, крайне редко попадаются дети где в семье все хорошо, и просто где-то упустили родители какой-то момент, а это нигилизм, подростковый возраст, и они что-то там сделали. Сегодня буквально перед вами я закончила очередную программу с неповнолитним, я была в восторге, перед каждым занятием он заполняет анкету до и после, и очень приятно читать что ребенок пишет, да мне все понравилось я понял что я не так сделал, я сейчас наконец-то научился контролировать свои эмоции, даже вписал, что когда ругается с сестрой запомнил вспоминает оправу окуляры и понимает что нельзя так делать", - говорить Яніна Козіна, психолог.


В Україні така норвежсько-канадська модель для засуджених за нетяжкі злочини діє вже три роки. У центрі пробації переконані - від цього виграє насамперед саме суспільство.


"Ця модель працює європейська, утримання засуджених в місцях позбавлення волі в 10 -12 разів дорожче чим на волі і не розрушаються сім'ї, люди залишаються в своїх домівках, з рідними, працюють і виправляються, їм просто допомагають. Вони вертаються в общєство, вони ресоціалізуються, уних єсть виправлення, вони створюють сім'ї, ідуть в нормальне життя, починають працювати, у них все добре", - говорить Владислав Музика, начальник філії Державної установи "Центр пробації" в Кіровоградській області.


За три роки роботи Центру пробації в Кіровоградській області реабілітацію тут пройшли більш як три тисячі осіб, і з них лише 19 - повторно скоїли злочини.


955Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: