Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 14 серпня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/08/14/v-hudozhnomu-muzei-rozgornuto-ekspozitsiju-na-porozi-spas-.htm
новини, 14 серпня 2019

В художньому музеї розгорнуто експозицію «На порозі Спас»


14 серпня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію «На порозі Спас» з нагоди святкування православного Свята Маковея - повідомляє Тетяна Костенко  – науковий співробітник відділу обласного художнього музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».


Відзначення Маковея розпочинає цикл релігійних свят – Спасівка, Другий Спас, Третій Спас тощо. Як за церковним так і за народним календарем 14 серпня – свято Першого Спаса або мокрого Спаса, Спаса на воді чи медового Спаса.


Свято Маковея називають Спасом Першим, тому що незабаром (19 серпня) настає справжній Спас, або Преображення Господнє. Спасом на воді звуть його через традицію в деяких районах України купатися вдосвіта у річці хворим на пропасницю — вода цього дня вважалася цілющою. В церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. З цього дня розпочинається «Спасівка» - піст, який триває два тижні. Також вважається, що назва свята утворилася від складання імені мучеників Маковеїв і співзвучної з ним назви рослини маку, яка дозріває саме до середини серпня. В цей день у церквах прийнято святити воду, мед, квіти і мак. 


Букети з трав та квітів, зібрані для освячення в церкві, називають «маковійчиками». До нього окрім квітів обов’язково кладуть голівки маку, а ще чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок і різні трави, які в народі називають зіллям.


«Маковійчика» після освячення кладуть за образами, де він зберігається там аж до весни, а деякими травами і маком будуть користуватися за необхідності, адже «освячене зело до всякої слабості здібне». Навесні мак розсівають по городу, а сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітають до кіс – «щоб не випадало з голови волосся».


В експозиції «На порозі Спас» представлені роботи з фондового зібрання обласного художнього музею, які розкривають тему даного свята. Це твори відомих художників-земляків Володимира Федорова та Володимира Плітіна.


Володимир Плітін народився 1956 року у місті Кіровограді. 1984 року закінчив Одеське державне художнє училище. З 1992 року являється членом Національної спілки художників України. Володимир Георгійович активний учасник різноманітних художніх виставок.


Представлені в експозиції роботи Володимира Плітіна «Маковія» (1991) та «Зі святом Маковія» (1990) створюють особливий, святковий настрій.  У фондовому зібранні Кіровоградського обласного художнього музею зберігаються близько 30-ти творів Володимира Плітіна. Серед них – етюди та тематичні композиції. В багатьох із цих картин відображено український національний колорит, ліричну душу українського народу. В полотнах Володимира Плітіна дивним чином поєдналися реалістична традиція одеської живописної школи, декоративність та символізм сучасного мистецтва. В цих роботах відчувається сплав кращих досягнень мистецької майстерності попередників та сучасників: образність Віктора Попкова, любов до малюнку Дмитра Жилінського, умовність Григорія Гнатюка. Художник також працює в галузі іконопису, портретному та пейзажному жанрах.


Відвідувачі експозиції отримають також унікальну нагоду побачити останню роботу Володимира Федорова (1920-1986)  – «Букет на Маковія» (1986), написану ним незадовго до своєї смерті.


Володимир Олександрович Федоров  народився у нашому місті 7 лютого 1920 року. Вже з дитинства він захоплювався малюванням, ліпленням, грою на фортепіано. Проте вибрав живопис. Після закінчення Одеського художнього училища працював у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду.


В.О. Федоров - яскравий представник реалістичного живопису, який, враховуючи специфіку того часу, часто називають соціалістичним реалізмом. Але роботи художника ніколи не були шаблонними. Навпаки, їх відрізняє глибокий психологізм та геніальне віддзеркалення епохи, в яку художнику довелося жити  і творити.


Володимир Федоров був активним учасником  обласних, республіканських, всесоюзних та зарубіжних художніх виставок. Володимир Олександрович був всебічно розвиненою  особистістю. Він мав енциклопедичні знання, захоплювався літературою, історією, світовим мистецтвом, вільно орієнтувався в мистецьких течіях, знався на музиці.


Запрошуємо відвідувачів музею переглянути експозицію «На порозі Спас» та отримати естетичне задоволення споглядаючи живописні твори художників, що мовою мистецтва розповідають про традиції святкування Маковея.


1004Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: