Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 18 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/07/18/riven-avtonomizatsii-likaren-na-kirovogradschini-skladae-53-vidsotki.htm
новини, 18 липня 2019

Рівень автономізації лікарень на Кіровоградщині складає 53 відсотки


Про це повідомляє Міністерство охорони здоров"я. Так, 1 січня 2020 року всі медичні заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу, перейдуть на оплати за договорами з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Для цього вони мають відповідати кільком вимогам, перша з яких — реорганізуватись у комунальні некомерційні підприємства - зазначається на сайті Кіровоградської ОДА.


Лідером по реорганізації закладів є Полтавщина – 85% спеціалізованих закладів вже змінили свій статус на комунальні некомерційні підприємства (КНП). На другому місці Харківська область – 80% медзакладів автономізовані. За ними Волинська (75%), Рівненська (73%) та Львівська області (68%). Шість областей, у томі числі і Кіровоградська, перетворили на комунальні некомерційні підприємства більше 50% своїх лікарень.


Найменше закладів реорганізовано у Луганській області – 10% та на Закарпатті – 13%. Наступна в «антирейтингу» – Івано-Франківська область, де мають статус комунальних некомерційних підприємств лише 23% закладів.


Що буде з медзакладами, які не укладуть договір з національною службою здоров’я


Оскільки отримувати кошти у 2020 році медичні заклади зможуть тільки за договорами з Національною службою здоров’я, лікарні, які не реорганізуються і не підпишуть договір, не зможуть отримувати фінансування із державного бюджету. Такі медзаклади будуть змушені утримуватися з інших джерел – наприклад, з місцевих бюджетів.


Так само цей принцип працював при перетворенні медзакладів первинки. З січня 2019 року медична субвенція не передбачена для медичних закладів, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Там, де зволікали з підготовкою медзакладів до переходу на оплати за договорами з Національною службою здоров’я і не провели автономізацію вчасно, довелося у перші місяці 2019 року фінансувати медзаклади первинної меддопомоги із місцевого бюджету.


Досі заклади спеціалізованої допомоги фінансувалися з медичної субвенції. З 2020 року тут також запрацює модель фінансування Національної служби здоров’я. Заклади отримуватимиуть оплати за надані медичні послуги в межах програми медичних гарантій (гарантованого пакета медичних послуг) за договорами з НСЗУ. Лікарні самостійно розпоряджатимуться заробленими коштами, зможуть оптимізувати свою роботу і переглянути зарплати медиків.


Під час підготовки використані матеріали Урядового порталу 


1177Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: