Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/07/16/naibilshomu-mashinobudivnomu-zavodu-elvorti-vipovnjuetsja-145-rokiv.htm
новини, 16 липня 2019

Найбільшому машинобудівному заводу «Ельворті» виповнюється - 145 років


15 липня заводу «Ельворті» виповнюється 145 років з моменту заснування. За час свого існування компанія стала провідним виробником сільгосптехніки на території України.


Все почалося в 1874 році, коли в місті Єлисаветград англійські підприємці Роберт і Томас Ельворті відкрили невелику майстерню по ремонту, підготовці машин, які завозилися з Англії. Потім майстерня перетворилася на велике підприємство з виробництва сільгосптехніки. У 80-ті роки ХІХ ст. завод «Ельворті» був одним з найбільших спеціалізованих заводів з виробництва сівалок в Європі. У 90-х роках ХІХ століття на заводі «Ельворті» розпочато виробництво дискових сівалок. Продукція підприємства отримувала медалі та призи всіляких міжнародних виставок.


АТ «Р. і Т. Ельворті »мало представництва в 52-х містах, офіси заводу розташовувалися в Лондоні і Нью-Йорку! У 1913 році на заводі працювало понад 3000 чоловік, а в 1917 - понад 7 тис. осіб. У 1913 році завод виробив 38 345 сільгоспмашин. У 1919 році рішенням Вищої ради народного господарства України завод «Ельворті» був націоналізований і перейменований на «Перший державний машинобудівний завод міста Єлисаветград». За рішенням Єлисаветградського ради, 17 листопада 1922 року завод отримав ім'я «Червона зірка». Під час Другої світової війни більш ніж 84% виробничих площ заводу «Червона зірка» було зруйновано. Після звільнення Кіровограда (8 січня 1944р.) завод почав відбудовуватися, і до кінця року було вироблено 262 сівалки. У 2003 році завод перейменовано на "Червона Зірка". У 2004 році, до 130-річчя заводу був побудований пам'ятник засновникам заводу англійцям братам Роберту і Томасу Ельворті, який розташований біля колишнього житлового будинку Ельворті. В цьому будинку створено музей історії заводу, зараз це пам'ятка архітектури 19 століття. У 2004 році завод відвідали нащадки Роберта і Томаса Ельворті: Майкл і Роджер Кларксон Вебб, з якими представники заводу тримають зв'язок і сьогодні. Доречі на 145-річчя Майкл надіслав поздоровлення по електронній пошті.


У наші дні на заводі «Ельворті» випускається продукція найвищого рівня. Інноваційні розробки «Ельворті» отримують найвищі оцінки від українських і європейських аграріїв. Цей результат з повним правом можна назвати заслугою кожного заводчанина. І тих, хто тільки починає на «Ельворті» свій трудовий шлях, і тих, хто створював основу для сьогоднішніх досягнень. У кожного третього жителя нашого міста - хтось працює або працював на заводі. Старше покоління згадує: колись завод «Ельворті» забезпечував трудовими місцями понад 7 тисяч осіб.


До ювілею підприємство підходить з високими показниками. Зараз підприємство забезпечує робочими місцями понад 1000 містян. 145 років - це ціла епоха для країни і сільськогосподарської промисловості України. Щорічно «Ельворті» демонструє темпи зростання виробництва, забезпечує українських аграріїв - висококласною інноваційною продукцією. Підприємство демонструє постійне зростання обсягів реалізації на ринках Європейського союзу, а саме в таких країнах ЄС, як: Болгарія, Литва, Угорщина, Румунія, Польща, Чехія, Словаччина, Молдова та інші. «Ельворті» - провідний виробник посівної та грунтообробної техніки в Україні. Підприємство орієнтується на проектування сільгоспмашин світового рівня, призначених для роботи із застосуванням сучасних технологій посіву та обробітку грунту.


В рамках проекту «Приєднуйся до команди Ельворті», який діє з початку літа 2017 року, підприємство постійно відвідують керівники і провідні фахівці фермерських господарств з багатьох областей України, а також студенти і викладачі провідних аграрних університетів. Цей проект користується успіхом, всі хочуть побачити процес створення сучасних машин, познайомитися ближче з виробництвом, поспілкуватися з конструкторами та інженерами одного з найбільших українських виробників сільгосптехніки. Також, в рамках проекту, компанія відкрила на базі всіх аграрних університетів в Україні спеціалізовані лабораторії с-г машин Ельворті.



                   

1650Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: