Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/07/12/-naftogaz-na-zustrichi-z-zelenskim-zniziv-tsinu-na-gaz-dlja-naselennja-na-lipen-na-10-4-.htm
новини, 12 липня 2019

"Нафтогаз" на зустрічі з Зеленським знизив ціну на газ для населення на липень на 10,4%


Президент Володимир Зеленський 11 липня зустрівся з представниками НАК "Нафтогаз" і Міністерства енергетики та вугільної промисловості, щоб обговорити ситуацію на енергетичному ринку країни і можливості для зниження ціни на газ для населення.


Про це повідомляється на сайті президента, пише ukr.lb.ua.


Представник Зеленського в Кабінеті міністрів Андрій Герус зазначив, що на енергетичних ринках України існує проблема монополізації, що не дозволяє споживачам і українській економіці користуватися конкурентною ціною на відповідні ресурси. Але є випадки, коли споживачі виграють від тенденцій конкурентних ринків. Як приклад він навів недавню ситуацію з нафтопродуктами.


"Ми провели моніторинг і побачили, що оптові ціни істотно знизилися, а АЗС не відреагували. Ми звернули на це увагу, АЗС прислухалися і знизили ціну приблизно на 1 грн. Тобто 7 млн автомобілістів отримали зниження вартості, а це економія близько 1 млрд грн у місяць на нафтопродуктах", - пояснив Герус.


Водночас актуальним питанням для споживачів залишається ціна на газ та електроенергію. За словами Геруса, за останні місяці відбулося зниження ціни на газ і є передумови для подальшого здешевлення вже в липні, а сумарне скорочення ціни газу за травень-липень становитиме близько 21%.


Присутній на зустрічі керівник інтегрованого газового бізнесу "Нафтогазу" Андрій Фаворов заявив, що зараз на європейському газовому ринку збільшився обсяг газу за рахунок пропозиції російського і американського скрапленого палива, що сприяє зниженню оптових цін. І, відповідно, Україна збільшила закупівлю цього енергоресурсу, який закачує в підземні сховища, - вже є 14,2 млрд кубометрів, а до початку опалювального сезону планується вийти на 19-20 млрд кубометрів.


"У липні ми знизимо ціну для населення на 10,4%", - сказав Фаворов і підписав відповідне розпорядження.


Він також зазначив, що зниження ціни не суперечить умовам співпраці з Міжнародним валютним фондом, оскільки є реакцією на ситуацію на газовому ринку.


Нагадаємо, раніше Кабмін зобов'язав "Нафтогаз" знизити ціни на газ для населення в липні.


На початку липня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що не бачить підстав для підвищення цін на газ цієї осені. За його словами запас на початок опалювального сезону буде сформований у 20 млрд кубометрів. Цього повністю повинно вистачити для проходження наступного опалювального сезону. У червні Гройсман також прогнозував зниження ціни на газ для українського населення, оскільки ціни на газ за червень знизилися на 7%.


1440Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: