Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 26 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/06/26/trivae-internet-konferentsija-na-temu-litsenzuvannja-na-rinku-palnogo-.htm
новини, 26 червня 2019

Триває інтернет-конференція на тему: «Ліцензування на ринку пального»


Триває Інтернет-конференція із начальником управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Кіровоградській області Мороз Валентиною Миколаївною щодо ліцензування на ринку пального.


Свої запитання надсилайте на електронну поштову скриньку:[email protected]


Питання1. Доброго дня! Підкажіть з якого періоду застосовуються штрафні санкції за зберігання пального без наявності ліцензії?


Відповідь: 06.06.2019 р. прийнятий Закон про внесення змін до ст. 18 Закону України «Про державне рулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Відповідно до нього застосування до суб'єктів господарювання фінсанкції у вигляді штрафу у разі зберігання пального без наявності відповідної ліцензії відтерміновано до 31.12.2019 р.


Питання 2. Які документи подаються платником податку для отримання ліцензії на право реалізації та зберігання пального?


Відповідь. Для отримання ліцензії суб'єкт господарювання повинен подати заяву, квитанцію про внесення річної плати за ліцензію, а крім того – самостійно завірені копії:


·  документів, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою будь-якого цільового призначення, на якій розташований об'єкт зберігання пального;


·  акта вводу в експлуатацію об'єктів у місці зберігання пального або до 2022 р. – документу, що підтверджує право власності щодо всіх об'єктів у місці зберігання пального; 


·  дозволу на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та початок (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.


Питання 3. Вітаю! Мене цікавить яка вартість ліцензії та чи залежить вона від конкретного виду діяльності?


Відповідь. Вартість річної плати за ліцензію складає 780 грн за виробництво або зберігання пального; 2 тис. грн – за кожне місце роздрібної торгівлі пальним, та 5 тис. грн – за кожне оптове. За відсутності у ліцензіата місць оптової торгівлі пальним вартість становитиме 10 тис. гривень.


Питання 4. Доброго дня! Поясніть чи необхідна ліцензія суб’єкту господарювання, який здійснює оптову торгівлю пальним, але при цьому не має відповідного місця торгівлі?


Відповідь. Так, суб’єктам господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним без наявності у них відповідних місць торгівлі, потрібна ліцензія.


Під ліцензування також підпадають суб’єкти господарювання, які є власниками або користувачами місць, де вони здійснюють діяльність з виробництва, зберігання пального (власного або отриманого на зберігання від інших осіб), оптової та роздрібної торгівлі пальним.


Питання 5. В які терміни необхідно подати заявку на поповнення обсягів залишку пального та чи можливе продовження строку реєстрації платником податку та реєстрації акцизних накладних?


Відповідь. Суб’єкти господарювання мають можливість до 01.07.2019 р. зареєструватися платниками податку та зареєструвати в СЕАРП усі акцизні склади, розпорядниками яких такі платники податку будуть станом на 01.07.2019 р.


Відповідно до п. 45 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408 встановлено: для врахування в СЕАРП та СЕ залишків пального у суб’єктів господарювання ((які відповідно до п. 212.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до 01.07.2019 р. не підпадали під визначення платників акцизного податку, а з 01.07.2019 р. підпадають)), облік якого в СЕАРП не здійснювався, такі платники з 16 до 20 липня 2019 р. (включно) без сплати акцизного податку подають заявку на поповнення обсягів залишку пального станом на 01.07.2019 р. за кожним кодом пального згідно з УКТ ЗЕД та кожним акцизним складом/акцизним складом пересувним для подальшого використання виключно для власного споживання або промислової переробки.


Питання 6. Мене цікавить таке питання. Які нормативно-правові акти з 01.07.2019 р. регулюватимуть порядок отримання ліцензії, електронного адміністрування реалізації пального?


Відповідь. З 1 липня суб’єкти господарювання, які здійснюють виробництво, оптовий, роздрібний продаж та зберігання пального, повинні отримати ліцензію на таку діяльність. Ці зміни запроваджено з метою скорочення обсягів тіньового ринку пального, збільшення податкових надходжень та покращення якості нафтопродуктів для споживачів.


Ліцензія видається за заявою суб’єкта господарювання, до якої додаються документи, перелік яких визначено Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР (далі – Закон № 481). Зокрема, документи, що підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, технологічна документація (стандарти, регламенти, технологічні інструкції), що стосується виробництва та зберігання пального, дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки. Перелік документів не змінився, але для спрощення ліцензування внесено зміни до Закону № 481. Змінами передбачено, що в документах, які підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою, не вимагається зазначати цільове призначення такої ділянки, як це було передбачено раніше.


З метою забезпечення норм ПКУ було розроблено постанову КМУ «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового» від 24.04.2019 р. № 408, якою затверджений Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі – Порядок). Постанова набрала чинності 25.05.2019 р. А п. 4 Постанови (перелік нормативних актів, що втратили чинність) та п. п. 19–44 Порядку (визначається алгоритм відкриття/закриття електронних рахунків платників акцизного податку та розрахунків з бюджетом, роботи СЕАРП), затвердженого цією постановою, набирають чинності з 01.07.2019 р.


Крім того, розроблено наказ Мінфіну «Про затвердження форм заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового», який проходить процедуру погодження центральними органами виконавчої влади.


1136Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: