Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 24 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/06/24/v-pres-klubi-do-vsesvitnogo-dnja-borotbi-z-narkomanieju-vidbudetsja-pres-krnferentsija.htm
новини, 24 червня 2019

В прес-клубі до Всесвітнього дня боротьби з наркоманією відбудеться прес-крнференція



25 червня 2019 року об 11-00 за підтримки Чеської неурядової організації «Шлях ініціатив», в приміщенні прес-клубу, що знаходиться по вул. Чикаленка, 1А (будівля бізнес-центру «Єлісаветград», перший поверх, кімната 115) відбудеться прес-конференція, яку організовує обласний благодійний фонд «Повернення до життя» спільно з партнерами - міським відділом ювенальної превенції та патрульною поліцією м. Кропивницький.


За висновками Національного інституту соціальних досліджень ім. О. Яременка кожен четвертий підліток серед опитаних в 7 регіонах України віком 14 -18 років має досвід вживання наркотичних засобів.


Ситуація по місту Кропивницький та області.

Анонімне скринінг-опитування було проведено ОБФ «Повернення до життя» протягом 2012-2019 р.р. серед професійно-навчальних закладів (ПНЗ) м. Кропивницький, м. Знам’янки, м. Олександрії та м. Новоукраїнка. Всього було охоплено 3122 підлітків. 876 підлітків підтвердили, що періодично вживають наркотичні засоби, переважно це канабіс, наркотичні засоби аптечного ряду, солі і спайси.


Як наслідок, більше 65% таких підлітків з часом переходять на більш важкі наркотики зі всіма витікаючими наслідками та долучаються до збуту наркотичних засобів серед свого оточення, використовуючи в т.ч. і сучасні методи наркомаркетингу (систему «закладок» через додатки «вайбер», «телеграм» тощо). Програма Зменшення Шкоди серед ін’єкційних споживачів наркотиків підтверджує стійку тенденцію до вікового «омолодження» користувачів послуг. Наприклад, за 2018р. до програми Зменшення Шкоди лише в м. Кропивницький долучилось 47 молодих людей віком 18-19 років, які почали вживати ін’єкційні наркотики. Смертність серед наркозалежних людей має високий рівень та дорівнює лише по м. Кропивницький до 60 людей різного віку щорічно, переважно від передозування. 


З огляду на зареєстровану кількість споживачів ін’єкційних наркотиків в програмі Зменшення Шкоди по місту смертність складає до 1.5%, інфікування на ВІЛ – 4.5%, інфікування гепатитом «С» - 58% на рік.


Під час прес-конференції буде наданий більш розгорнутий аналіз по наркозалежним підліткам в різній площині цієї проблеми.


Молодь і наркотики в м. Кропивницький. Відповідь. Результати. Проблеми.


Рівень наркотизації неповнолітніх та втягування їх до наркобізнесу щорічно збільшується. Адекватна відповідь з боку профільних організацій та структурних підрозділів, на жаль, залишає бажати кращого.


Для координації дій в 2018 році запрацювала координаційна рада з наркополітики. Розроблена та затверджена міська програма з наркополітики на 2018-2020 р.р.


Найдієвішою відповіддю на проблему є створена партнерська мережа профільних державних і недержавних організацій та діяльність соціального об’єкту ОБФ «Повернення до життя» для вразливої молоді «ВІП-бункер». Все це стало можливим за рахунок платників податків Королівства Нідерланди, які протягом останніх 7 років підтримують цю діяльність в нашому місті через міжнародний проект “Bridging the Gaps” (Заповнюючи прогалини). За цей час завдяки міжнародній допомозі вдалося повернути до життя без наркотиків 1055 юнаків і дівчат як з міста Кропивницький так і з інших міст Кіровоградської області, створити молодіжну групу активістів і волонтерів та зміцнити співпрацю з профільними державними організаціями.


Проблема на даний час залишається на рівні 2012-2018 р.р.: адміністрація міста готова підтримувати наші ініціативи і без проблем відкликається на наші пропозиції, але головна задача так і не вирішена – відсутнє приміщення для подальшої роботи молодіжного соціального об’єкту. Існуючий молодіжний комьюніті-центр «ВІП-бункер» незабаром перестане працювати, оскільки підтримка з боку Королівства Нідерланди має свої часові межі.


Просимо шановних кореспондентів привернути увагу осіб, які приймають рішення в нашому місті, до актуальності проблем підліткової наркоманії та допомогти перейти 7-річному результативному проекту на рівень громади міста, підлітками якого повинні опікуватись не лише іноземні громадяни.


958Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: