Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 червня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/06/13/na-kirovogradschini-cholovik-zahvoriv-na-leptospiroz.htm
новини, 13 червня 2019

На Кіровоградщині чоловік захворів на лептоспіроз


Олександрійське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області проводить епідеміологічне та епізоотичне розслідування випадку захворювання на лептоспіроз мешканця с. Олександрівка Олександрійського району. Наразі захворювання підтверджено лабораторно - повідомляє прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


68-річний чоловік звернувся за медичною допомогою до Центральної міської лікарні м.Олександрія зі скаргами на підвищення температури (390С), слабкість, спрагу, відсутність апетиту, задишку, іктеричність шкірних покривів, біль у литкових та стегнових м’язах 08 червня. Хворого було госпіталізовано до інфекційного відділення з діагнозом лептоспіроз, важкий перебіг, однак через декілька годин у зв’язку з погіршенням стану чоловіка перевели до відділення анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії.


За результатами розслідування цього випадку встановлено, що протягом весни та на початку літа чоловік періодично рибалив на ставку та заводі (затока з уповільненим плином води) в с. Олександрівка Олександрійського району. Саме водоймище з уповільненим плином води є ймовірним джерелом захворювання. Можливий шлях передачі інфекції - контактний, через пошкоджену ділянку шкіри. Визначено, що у хворий має глибоку подряпину в області стопи, а також дрібні подряпини на підошвах. Також встановлено, що дератизація (боротьба зі шкідниками) на цих водоймах не проводилася.


Держпродспоживслужба області наголошує, при найменшій підозрі щодо захворювання на лептоспіроз необхідно негайно звернутися до лікаря. Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя!


Як убезпечити себе і близьких від лептоспірозу – читайте на нашому сайті за цим посиланням.


Довідково. Пік захворюваності на лептоспіроз припадає на період активного відпочинку населення на природі, купального сезону, риболовлі, а також зростання чисельності мишовидних гризунів. За 4 місяці поточного року в Україні зареєстровано 24 випадки захворювання, за аналогічний період 2018 року – 36 випадків (за рік – 273).


Що стосується Кіровоградської області, в 2018 році на лептоспіроз захворіло 12 осіб. Випадки лептоспірозу реєструвалися на 9-ти адміністративних територіях - м. Кропивницький, м. Олександрія, Добровеличківський, Кіровоградський, Благовіщенський, Бобринецький та Новомиргородський райони (по 1 випадку), Петрівський район (2 випадки), Гайворонський район (3 випадки). Двоє хворих на лептоспіроз людей померло.




1019Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: