Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 травня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/05/21/nato-dopomozhe-likviduvati-mogilnik-radioaktivnih-vidhodiv-na-ob-ekti-tsibuleve-.htm
новини, 21 травня 2019

НАТО допоможе ліквідувати могильник радіоактивних відходів на об'єкті «Цибулеве»


В рамках Трастового фонду НАТО стартував новий проект з ліквідації могильника радіоактивних відходів на Кіровоградщині, повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчудження.


Агенція НАТО з підтримки та постачання (NSPA) підписала контрактні документи з підрядною організацією в рамках проекту Трастового Фонду НАТО із захоронення радіоактивних джерел в Україні «Ліквідація могильника радіоактивних відходів, які зберігаються на об’єкті «Цибулеве» Міністерства оборони України». Обрання підрядника відбувалося у рамках міжнародного конкурсу, у якому перемогла компанія «НТ-ІНЖИНІРИНГ».


Як зазначає голова ДАЗВ Віталій Петрук, співпраця з НАТО у сфері перезахоронення «історичних» РАВ є надзвичайно важливою, адже радіаційна безпека є важливою складовою системи національної безпеки України та головним пріоритетом ДАЗВ. Підтримка цього проекту такими країнами-донорам як Федеративна Республіка Німеччина та Норвегія, дозволила сьогодні продовжити успішну співпрацю з ліквідації могильників, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР, та реабілітації території сховищ.


«Я радий, що ми дійшли до фінального етапу відбору підрядника - підписання контракту, але водночас це лише початок великої та важливої роботи. І я не маю сумнівів, що вона буде мати успіх!» - акцентував генеральний менеджер Агенції НАТО з підтримки та постачання Петер Домер.


Результатом реалізації проекту стане реабілітація території, на якій зараз зберігаються радіоактивні відходи, а також усунення загрози їх незаконного розповсюдження за межі об’єкта і зменшення негативного впливу РАВ на навколишнє середовище та населення регіону. Досвід, отриманий під час реалізації проекту, буде використано для ліквідації інших могильників та місць зберігання «історичних» радіоактивних відходів на території України.


Довідково:


Для створення правових умов реалізації проектів допомоги Україні 8 лютого 2013 року була підписана та 17 червня 2015 року ратифікована Верховною Радою України Імплементаційна угода між Кабінетом Міністрів України та Організацією НАТО з підтримки і постачання (ОНПП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні (Закон України № 526-VIII від 17.06.2015).


В рамках цієї Імплементаційної Угоди НАТО разом з Україною у 2016 році був започаткований перший пілотний проект по захороненню таких відходів. Першим могильником радіоактивних відходів за ступенем небезпеки був визначений об’єкт «Вакуленчук» Державної прикордонної служби України (смт. Вакуленчук Житомирської області). Проект з його ліквідації був успішно виконаний з допомогою НАТО українською компанією «НТ –ІНЖИНІРИНГ» протягом 2016-2017 років.


На запит України стосовно необхідності продовження ліквідації могильників радіоактивних відходів у серпні 2018 року НАТО, в рамках надання допомоги Україні в реалізації цих заходів, прийняло рішення про започаткування наступного проекту у рамках Трастового фонду НАТО із захоронення радіоактивних відходів «Ліквідація могильника радіоактивних відходів, які зберігаються на об’єкті «Цибулеве» Міністерства оборони України (військова частина А0981 МО України, с. Цибулеве, Кіровоградська область). 26 вересня 2018 року відбулося урочисте відкриття старту проекту Трастового фонду НАТО щодо ліквідації могильника «історичних» радіоактивних відходів (РАВ) на об’єкті «Цибулеве».



1098Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: