Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 17 квітня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/04/17/na-kirovogradschini-vmist-nitrativ-v-kodjaznii-pitnii-vodi-suttevo-ne-zmenshuetsja.htm
новини, 17 квітня 2019

На Кіровоградщині вміст нітратів в кодязній питній воді суттєво не зменшується


Фахівці ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» продовжують проводити вибіркові моніторингові дослідження питної води з громадських колодязів області. Результати цих досліджень за 1квартал 2019 року довели, що в 67% питна вода  має наднормативний вміст нітратів, при 68% а 1 кварталі 2018 року, при нормі 50 мг/куб.дм. - повідомляє відділ організації досліджень фізичних і хімічних факторів та епіднагляду за неінфекційними хворобами  ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України» 


На території Бобринецького та Новоукраїнського районів жодна з досліджених проб води з громадських колодязів не відповідала вимогам за вмістом нітратів (100%), в Олександрійському та Новоархангельському районах – 88%, в Долинському- 75%, в Знам’янському – 71%.


Вода питна з індивідуальних колодязів Олександрійського, Устинівського, Компаніївського, Кропивницького, Знам’янського, Маловисківського районів не відповідала гігієнічним нормативам за вмістом нітратів у 100% досліджених проб. В Долинському районі цей показник сягає 87%, в Бобринецькому – 86%, в Онуфріївському районі – 84%, в Новомиргородському – 83%, в Новоархангельському –  79%, в Гайворонському – 68%, в Голованівському–  64%, в Благовіщенському  – 56%.


Вживання води, забрудненої нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року – адже призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії, внаслідок якої все частіше реєструються летальні випадки.


Крім того, в організмі людини нітрати в процесі хімічних реакцій відновлюються до нітритів, які в подальшому, реагуючи з амінами й амідами, беруть участь в утворенні нітрозамінів, які мають канцерогенні властивості. Саме тому вживання води з наднормативним вмістом нітратів сприяє підвищенню ризику щодо онкологічної захворюваності.


Слід зазначити, що єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень. Запрошуємо власників громадських та індивідуальних колодязів перевірити якість води в них.


Будьте здорові, пийте воду належної якості та бережіть здоров’я своїх дітей та власне!


фото - Новини по-рівненськи


886Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: