Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 квітня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/04/16/na-kirovogradschini-lishe-dvi-tretini-zvalisch-tverdih-pobutovih-vidhodiv-pasportizovani-ta-vkljucheni-do-oblasnogo-reestru.htm
новини, 16 квітня 2019

На Кіровоградщині лише дві третини звалищ твердих побутових відходів паспортизовані та включені до обласного реєстру


Про це повідомив на апаратній нараді в облдержадміністрації директор департаменту екології та природних ресурсів Олександр Ковтунов, інформуючи про стан поводження в області з твердими побутовими відходами.


За матеріалами проведеної, відповідно до протокольного доручення Кабінету Міністрів України, інвентаризації місць видалення (полігонів) твердих побутових відходів, із виявлених в області 405 таких місць лише 265 звалищ (або 65,43%) включені до відповідного обласного реєстру. Решта діють без оформлення належних документів, що призводить до ухилення від сплати екологічного податку (такий податок подібні об’єкти повинні сплачувати за розміщення відходів).


За даними державного статистичного спостереження із 2015 по 2017 рік кількість утворених на території Кіровоградщини твердих побутових відходів трохи зменшилась – із 181,5 тисячі тонн до 153,8 тисячі тонн. Водночас, як зазначив Олександр Ковтунов, більше 95% таких відходів спрямовується на звалища ТПВ, які вже перевантажені і не відповідають санітарним нормам, а можливості щодо їх розширення суттєво обмежені.


Основним недоліком використання таких полігонів є значний негативний вплив на навколишнє середовище – атмосферне повітря, ґрунти, підземні води. Крім того, на тривалий час із господарського обігу вилучаються великі земельні ділянки.


Олександр Ковтунов акцентував увагу й на тому, що далеко не всі відходи обліковуються.


За статистикою річна кількість відходів на душу населення в області становить близько 300 кілограмів. Провівши нескладні розрахунки, з урахуванням даного показника та чисельності населення на Кіровоградщині, отримуємо цифру майже 287 тисяч тонн відходів, а обліковується лише 153 тисячі тонн. Тобто велика кількість побутових відходів знаходиться поза межами обліку.


Тому обласна державна адміністрація проводить активну роботу щодо паспортизації подібних об’єктів на території міст і районів. Це дасть змогу і знати реальну ситуацію в області, і збільшити надходження до місцевих бюджетів від сплати екологічного податку.


1284Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: