Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 квітня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/04/16/kirovogradschina-sered-oblastei-lideriv-za-kilkistju-simei-patronatnih-vihovateliv.htm
новини, 16 квітня 2019

Кіровоградщина серед областей-лідерів за кількістю сімей патронатних вихователів


На щотижневій апаратній нараді голови ОДА Сергія Кузьменка розглянуто питання виконання в області постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання здійснення патронату над дитиною". Поінформував із зазначеного питання директор обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Сергій Пастернак.


За словами посадовця, впровадження послуги сімейного патронату є актуальним у процесі реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Наразі створюється така система, у якій дитина потраплятиме до державних закладів лише у крайньому разі.


Сергій Пастернак повідомив, що патронат над дитиною – це комплексна послуга, яка передбачає тимчасовий (до 3-6 місяців) догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатного вихователя. Послуга надається на період подолання дитиною, її батьками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, та визначення форми її подальшого влаштування. Така послуга запроваджується у спеціально підготовленій сім'ї патронатного вихователя на базі його помешкання, в домашніх умовах, де про дитину турбуються і забезпечують догляд.


Метою патронату є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками, а також надання їй та її біологічній сім'ї послуг, спрямованих на повернення дитини у сім'ю. Робота з біологічною сім’єю дозволяє кожній третій дитині повернутись з патронатної сім’ї до своїх батьків. Коли це неможливо, для дитини шукають прийомну родину, усиновлювачів або опікунів.


За інформацією директора центру, розпорядження щодо запровадження послуги патронату над дитиною видані 28-и територіями області, в тому числі у 3-х об’єднаних територіальних громадах - Новоукраїнській, Маловисківській та Помічнянській. Також визначено установи, на які покладено функції з організації надання такої послуги.


Перші дві сім’ї патронатних вихователів почали працювати на Кіровоградщині у січні 2018 року в Олександрійському районі. До них було влаштовано 5 дітей. Станом на сьогодні в області діє 10 сімей патронатних вихователів, у яких на вихованні перебуває 17 дітей. Патронатні вихователі працюють на території Гайворонського (1 сім’я), Голованівського (1 сім’я), Онуфріївського (1 сім’я), Олександрівського (2 сім’ї), Олександрійського (2 сім’ї) та Устинівського (1 сім’я) районів, а також у місті Кропивницькому (1 сім’я) і в місті Світловодську (1 сім’я).


Як зазначив Сергій Пастернак, робота даних сімей вже показала ефективність надання такої послуги. За цей період 23 дитини вибули з сімей патронатних вихователів. Із них 16 дітей повернулися до біологічних сімей, які подолали складні життєві обставини, 3 дитини були влаштовані до сімейних форм виховання і лише 4 дитини були поміщені до закладів інтернатного типу. Нині у патронатних сім'ях перебуває ще 17 дітей. Таким чином, протягом періоду існування послуги патронату 40 дітей Кіровоградщини отримали та отримують таку послугу.


Посадовець наголосив, що за оперативною інформацією Міністерства соціальної політики України Кіровоградська область знаходиться серед лідерів за кількістю сімей патронатних вихователів в Україні. Кожна восьма така сім'я знаходиться саме в нашій області.


Протягом 2018 року з державного бюджету на утримання сімей патронатних вихователів загалом було виплачено 1227,5 тис. грн. Протягом І кварталу 2019 року - 490,9 тис. грн.


На сьогодні 5 сімей з області, а саме з Гайворонського, Новоукраїнського районів, міст Кропивницький, Знам’янка та Помічнянської об’єднаної територіальної громади, проходять навчання за програмою підготовки кандидатів у патронатні вихователі.


1150Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: