Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 15 березня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/03/15/v-oleksandrii-vidkrivsja-edinii-v-ukraini-muzei-gudzikiv.htm
новини, 15 березня 2019

В Олександрії відкрився єдиний в Україні музей ґудзиків


Історія в дрібницях! На Кіровоградщині, в місті Олександрія, художниця створила єдиний в Україні музей ґудзиків. Звідки з'явилася така ідея та як її втілювали розповість Олена Бринза, корекпондентка каналу Інтер.


Маленькі, великі, потерті, блискучі, сторічної давнини і зовсім новенькі. У музеї ґудзиків в Олександрії тисячі експонатів.


"Ті, які нам більше подобаються це такі чиновницькі ґудзики, як зараз депутати значок носять, раніше по ґудзикам можна зрозуміти яку посаду займає чиновник, також військові ґудзики, які показують в якому полку служив", - розповідає Ірина Кваша, художниця.


Ірина - художниця з міста Олександрія. Про ґудзики може говорити годинами. Три роки тому розпочала ремонт закинутої будівлі, аби перетворити її на арт-зону. Втілити таку творчу ідею мисткині допомогли волонтери та благодійники. Коли ж узялися вивозити сміття з будівлі, серед мотлоху знайшли тисячі ґудзиків. Як з'ясували згодом, у цьому приміщенні колись була фабрика, де їх виготовляли незрячі.


"Спочатку ми знайшли багато ось такого сміття, це зрозуміло коли ми винесли лопату на світло, побачили такі вкраплення і потім з'ясували що на 70% воно з ґудзиків", - говорить Ірина Кваша, художниця.


Тепер це сучасний музей ґудзиків, де збираються митці та майстрині. Колекцію доповнюють і випадковими знахідками, і раритетами з барахолок. Цікаві експонати приносять також місцеві жителі. У музеї переконані, такі арт-проекти цікаві й містянам, і туристам.


"Ми бачили як ті кучі із ґудзиками валялись скрізь, ми допомагали все це вигрібать і врешті-решт така красота тут получилась", - говорить Наталія Ткаченко, майстриня.


Наразі в музеї проводять екскурсії для всіх охочих. А в планах художниці, розширити експозицію та створити величезне ґудзикове панно.


1309Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: