Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 11 березня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/03/11/na-kirovogradschini-pripinili-rozsliduvannja-imovirnogo-pidkupu-vibortsiv-bo-skarzhnik-mav-invalidnist.htm
новини, 11 березня 2019

На Кіровоградщині припинили розслідування ймовірного підкупу виборців, бо скаржник мав інвалідність


У Знам’янці, після звернення представників ОПОРИ, працівники поліції проводитимуть додаткову перевірку та усуватимуть виявлені недоліки щодо справи про ймовірний підкуп виборців. Про це йдеться у відповіді правоохоронних органів на запит громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області. Заявником у справі є людина з інвалідністю - повідомляє ОПОРА.


У лютому до представників ОПОРИ звернувся мешканець Знам’янки. Чоловік розповів, що йому телефонували люди, які представлялися з партії «Батьківщини» і пропонували 500 гривень за 10 громадян, які проголосують за кандидата у Президенти України Юлію Тимошенко. Мешканець Знам’янки звернувся до правоохоронних органів.


«Я вважаю, що  представники цієї політичної сили наскільки обнагліли, що можуть до будь-кого телефонувати і пропонувати кошти», – наголосив чоловік під час зустрічі зі спостерігачами ОПОРИ.


У Знам’янському відділі поліції ГУНП в Кіровоградській області громадянину надали довідку про результати розгляду звернення.


«У ході перевірки виявлено, що скаржник з дитинства хворіє на ДЦП та згідно з комісії ЛКК його було визнано психічно хворою людиною та надано статус інваліда другої групи. Зважаючи на викладене, даних, які б вказали на наявність ознак кримінального правопорушення виявлено не було та відсутні ознаки адміністративного правопорушення», – йдеться в довідці.



Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянскої мережі ОПОРА у Кіровоградській області Євген Гурницький надіслав запит до правооохоронних органів щодо проведення інших перевірок фактів ймовірного підкупу виборців у Знам’янці.


«Перевірка за вказаними зверненнями проводилася працівниками Знам’янського ВП на підставі положень Закону України «Про звернення громадян». За її результатом  18 лютого 2019 р. складено відповідний висновок. Разом з тим, вивчення вказаних матеріалів встановлено, що перевірка не в повному обсязі, у зв’язку з чим, зазначену доповідну записку, відповідно до положень ст. 19 Закону України «Про звернення громадян», скасовано, а матеріали направлено до Знамянського ВП ГУНП для організації проведення додаткової перевірки та усунення виявлених недоліків», – зазначено у  відповіді ГУНП Кіровоградської області.


«Цей випадок свідчить про порушення фундаментальних принципів прав людини. Якщо конкретизувати, то мова йде про дискримінацію за ознакою інвалідності та стану здоров’я. Варто наголосити на недопущенні вибірковості у розслідуванні виборчих порушень. Практика Європейського суду з прав людини та Комітету ООН з прав людини свідчить про те, що інвалідність і стан здоров’я розглядають як ознаки дискримінації в розумінні статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статті 2 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права. З метою поваги та забезпечення повного і рівного здійснення людьми з інвалідністю всіх прав людини і основоположних свобод ухвалено Конвенцію про права інвалідів в 2006 році, яка була ратифікована Україною в 2009 році», – підкреслив Євген Гурницький.


І додав, що якщо звертатися до національного законодавства, то ст. 24 Конституції України визначено, що не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі або іншими ознаками. В Україні ухвалений і діє спеціальний Закон «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», який гарантує рівні можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість людям з інвалідністю ефективно реалізовувати права та свободи людини і громадянина.


У поліції Кіровоградської області повідомили, що з початку передвиборчої кампанії на пост Президента України розпочато 4 кримінальні провадження, пов’язані з виборами.


Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.


4154Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: