Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 лютого 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/02/21/na-kirovogradschini-gotujutsja-testuvati-telemeditsinu.htm
новини, 21 лютого 2019

На Кіровоградщині готуються тестувати телемедицину


Кіровоградщина увійшла до переліку п’яти областей, де цього року впроваджуватимуть телемедичні технології у тестовому режимі. Першими розпочнуть застосовувати дистанційні методи консультацій фахівці новозбудованих сільських лікарських амбулаторій. Сьогодні в обласній лікарні під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Сергія Коваленка відбулася розширена нарада з головними лікарями медичних закладів області та лікарями первинки щодо запровадження телемедичного консультування, повідомляється на сайті Кіровоградської ОДА. 


На початку наради Сергій Коваленко підкреслив, що програма реформування сільської медицини уже дає позитивні результати. По-перше, в області значно зріс рівень заробітної плати лікарів первинки, які підписали максимальну кількість декларацій з пацієнтами – до 18-19 тисяч гривень. По-друге, у рамках ініціативи Президента України в області завершується будівництво 18 нових лікарських амбулаторій, 10 з яких уже успішно працюють, а решту буде введено в експлуатацію наступного місяця. По-третє, амбулаторії отримали повні комплекти обладнання та нові службові автомобілі.


Стосовно впровадження телемедицини Сергій Коваленко відзначив, що основна мета проекту — надати людям, які живуть у сільській місцевості, доступ до найкращих обласних лікарів. Це дуже вважливо для Кіровоградщини, де 40% людей проживає саме в селах та селищах, а щільність населення удвічі менша, ніж в Україні. За таких умов саме запровадження телемедичного консультування спеціалістами третього рівнів, які надають медичні послуги за чотирма нозологіями: серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хвороби органів дихання, ендокринологічні та дерматологічні захворювання, є дієвим кроком, якого очікують пацієнти.


Перший заступник голови облдержадміністрації повідомив, що у Протопопівській сільській лікарській амбулаторії Приютівської ОТГ вже встановлено телемедичне обладнання і за його допомогою проведено перші консультування пацієнтів. Учасники наради переглянули відеозапис, відзнятий в зазначеній амбулаторії, який продемонстрував телемедичну консультацію: пацієнту із імплантованим кардіостимулятором зроблено кардіограму та зі спеціального планшета надіслано на комп'ютер лікарю обласного кардіодиспансеру. За 10 хвилин лікар сільської амбулаторії отримав від кардіолога відповідь щодо стану хворого та рекомендації про подальші дії. Сергій Коваленко підкреслив, що за таким принципом вже завтра розпочнуть надавати консультації пацієнтам решта новозбудованих сільських лікарських амбулаторій за усіма чотирма нозологіями. Відповідне технічне обладнання та програмне забезпечення вже надійшло.


Детально про впровадження на Кіровоградщині проектів і заходів для надання медичних послуг із застосуванням телемедицини учасників наради поінформував директор департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації Олег Рибальченко. Під час засідання також було розглянуто питання застосування медичних інформаційних систем в реалізації телемедичних технологій та обговорено алгоритм дій керівників медзакладів щодо забезпечення безперебійного телемедичного консультування.


Після закінчення теоретичної частини наради проведено черговий етап навчання лікарів первинної медико-санітарної допомоги з питань телемедичного консультування.


955Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: