Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 лютого 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/02/12/-lishe-10-zhertv-domashnogo-nasilstva-zvertajutsja-za-dopomogoju-justitsija.htm
новини, 12 лютого 2019

«Лише 10% жертв домашнього насильства звертаються за допомогою», - юстиція


У Кропивницькому представники юстиції, громадських організацій, педагогічної спільноти, соціальних служб і студентства обговорили спільний план роботи щодо протидії домашньому насильству в області.


Зустріч відбулась у рамках нетворкінгу «Об’єднання зусиль проти насильства»сьогодні, 12 лютого, в приміщенні обласного управління юстиції.


«Згідно офіційних даних, лише 10% жертв домашньої тиранії звертаються за допомогою і розповідають про свої проблеми. При цьому можна уявити тільки собі, скільки українців потерпають від цього ганебного явища. Так складається тому, що впродовж тривалого часу проблема насильства в родинах вважалась приватною справою, про яку було не прийнято говорити вголос»,  –повідомив заступник керівника обласної юстиції Олег Потьомкін.


За словами посадовця, наразі ситуація поступово почала змінюватись. Зокрема місяць тому вступили в силу зміни в законодавстві, які передбачають запобігання та протидію домашньому насильству.


«Вперше на законодавчому рівні з’явилося чіткевизначенняпоняття «домашнє насильство». Під цим терміном варто розуміти умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного впливу щодо осіб, з якими кривдник перебував у сімейних або близьких стосунках», – розповів Олег Потьомкін.


Також були встановлені обмежувальні заходи, які можуть застосовуватись відносно агресорів. Зокрема йдеться про те, що суд може заборонити кривднику:


·  перебувати в місці спільного проживання з постраждалою особою;

·  наближатися до місця її навчання чи проживання;

·  листуватися, у тому числі за допомогою електронних комунікацій, а також вести телефонні переговори з жертвою.


«Ці обмеження можуть застосовуватися на строк від одного до трьох місяців. При цьому за необхідності вони можуть бути продовжені судом на визначений термін, однак, не більше, ніж на 12 місяців», – додав Олег Потьомкін.


Як відзначила очільниця громадської організації «Територія успіху» Інга Дуднік, в Америці практика застосовування обмежувальних приписів є досить успішною. Натомість Україна лише почала рухатися в цьому напрямі. Саме тому важливо не лише застосовувати заходи покарань для кривдників, а ще й працювати над розробкою спеціальних корекційних програм, які дозволять попередити рецидиви домашнього насильства.


Щоб привернути увагу громадськості до проблеми домашнього насильства, учасники нетворкінгу розробили проект спільних заходів, який зокрема передбачає проведення спільних інформаційних кампаній, юридичні консультування, тематичні інформаційні сесії та вуличні акції. 


715Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: