Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 30 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/01/30/porushennja-agitatsii-do-chogo-vdajutsja-kandidati-u-prezidenti.htm
новини, 30 січня 2019

Порушення агітації: до чого вдаються кандидати у президенти


Голова правління громадської організації «ОПОРА» Ольга Айвазовська розповіла, які саме порушення вже зафіксовано та чому на них потрібно звертати уваг.


В регіонах України зараз працюють 200 довготермінових спостерігачів від «ОПОРИ». У день виборів планується залучити ще 1500 - повідомляє hromadske.radio


«У нас є рейтинги кандидатів. Вони засвідчують, що між ними невелика різниця. Принаймні є 4 — 7 кандидатів, результати яких різняться в межах статистичної похибки. Це означає, що будь-яке порушення може мати вплив на кінцевий результат виборів. Отже, потрібно якомога більше акумулювати інформацію про порушення й оцінювати, наскільки впливовими вони були. Те, що ми фіксуємо зараз, переважно має відношення до порушення порядку ведення виборчої агітації та фінансування виборів, тобто це не фальшування, це не підкуп, це не те, що 100% негативно вплине на виборчий процес, але це ознака певної політичної культури.


Коли кандидат офіційно зареєстрований, він є суб’єктом виборчого процесу. Будь-які агітаційні заходи, засоби, поліграфія, реклама, агітація повинна оплачуватися виключно у безготівковий спосіб з виборчого фонду. «ОПОРА» не полює на білборди, «ОПОРА» фіксує те, що низка кандидатів уже порушила законодавство про фінансування виборів. Якщо є кандидат і є білборд, на якому немає вихідних даних, інформації про замовника, тиражу тощо, це свідчить про те, що насправді відбулося порушення, і про нього треба говорити, тому що все починається з дрібних речей. Якщо є лояльне ставлення суспільства, журналістів, спостерігачів до цих речей, то очевидно, що ближче до дня голосування будуть використовуватися більш серйозні методи впливу на кінцевий результат», — розповіла Ольга Айвазовська.


За її словами, із зареєстрованих 23 кандидатів станом на два дні тому тільки 5 відкрили виборчі фонди.


«Дивимося на агітаційну активність в регіонах, в рекламних хвилях і зовнішній рекламі, віднімаємо тих, хто відкрив фонди, і отримаємо півтора десятка порушників. Ми більше стурбовані тим, що зараз надходить інформація практично з усіх регіонів про збір персональних даних громадян, формування певних баз даних. Якщо вони будуть використовуватися з метою підкупу, тоді це вже кримінальний злочин. Станом на зараз ті, хто розміщує зовнішню рекламу, не оплачену в офіційному порядку з виборчих фондів, несуть лише адміністративну відповідальність. Поліція досить активно звітує про кількість штрафів, адмінпротоколів, які складаються щодня», — додала Ольга Айвазовська.


3166Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: