Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 23 січня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2019/01/23/sim-otg-kirovogradschini-sche-ne-otrimali-dodatkovu-dotatsiju-na-osvitu-ta-meditsinu.htm
новини, 23 січня 2019

Сім ОТГ Кіровоградщини ще не отримали додаткову дотацію на освіту та медицину


У Кіровоградській області  додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я не отримають Попельнастівська, Піщанобрідська, Мар’янівська, Дмитрівська, Приютівська сільські ОТГ,  Добровеличківська та Новопразька селищні ОТГ, – повідомляє Кіровоградське РВ АМУ, повідомляє Кіровоградський РВ АМУ.

 

«Відповідно до Бюджетного кодексу України додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я спрямовується на:1) видатки на загальноосвітні навчальні заклади (крім видатків на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників); 2) на оплату комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я», - так прокоментував консультант Офісу реформ Кіровоградського РВ АМУ Анатолій Абрамов . -  «Таким чином, 7 ОТГ Кіровоградщини будуть змушені вже з січня нинішнього року  фінансувати заробітну плату непедагогічного персоналу , енергоносії для закладів освіти і медицини виключно з власних надходжень.  Із загальної суми додаткової дотації для Кіровоградської області у 2019 році (499,7млн. грн.) майже 26 % вже спрямовано до обласного бюджету (при тому що середній загальнодержавний показник питомої ваги видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями складає лише 11%), майже 52 % до районних бюджетів. ОТГ ж згідно розподілу отримують поки що лише 6,2 % від загального обсягу додаткової дотації, ще 9,3 % - передбачено для міст обласного значення».


Порівняно із більшістю регіонів України ситуація на Кіровоградщині не критична.

 

Приміром,  у відповідності із затвердженим Порядком та розподілом додаткової дотації майже 65 %  додаткової дотації залишилось у обласному бюджеті Чернігівської області, а у Волинській області вона не передбачена чотирьом містам обласного значення – Луцьку, Ковелю, Володимиру-Волинському та Нововолинську, а також 13 ОТГ.


Загалом по Україні  45% дотації перерозподілено на обласні бюджети, хоча питома вага видатків на освіту і охорону здоров’я загального фонду обласних бюджетів в структурі загального обсягу асигнувань всіх місцевих бюджетів за відповідними галузями складає лише 11%. А для міст обласного значення, які утримують майже 70 % всієї інфраструктури освіти і охорони здоров’я, передбачено лише 5% загального обсягу дотації,  для об’єднаних територіальних громадам, в яких проживає чверть населення нашої держави, -  лише 13,5 %. 


Розподіл цієї дотації погоджено відповідним рішенням Уряду від 16 січня 2019 року на основі проектів рішення підготовлених за даними  обласних державних адміністрацій, які не врахували інтереси окремих ОТГ. Тож на даний момент Асоціація міст України заявляє про несправедливий та недемократичний розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. 


Асоціація міст України як захисник та представник інтересів громад звернулася до Прем’єр-міністра України  з проханням відмінити вищезазначене рішення Уряду та повернути його на доопрацювання для забезпечення об’єктивного і демократичного розподілу коштів між місцевими бюджетами на здійснення переданих з державного бюджету видатків. (лінк на сайт АМУ - http://www.auc.org.ua/novyna/amu-vymagaye-obyektyvnogo-rozpodilu-koshtiv-dodatkovoyi-dotaciyi-vklychko-zvernuvsya-do-glavy )



1159Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: