Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 16 листопада 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/11/16/meri-mist-ukraini-trimajut-privatni-armii-dlja-zahistu-vid-aktivistiv-zmi.htm
новини, 16 листопада 2018

Мери міст України тримають "приватні армії" для захисту від активістів - ЗМІ


Місцева влада в регіонах України наділяє комунальних охоронців функціями правоохоронних органів та використовує їх в своїх власних цілях - вони блокують будівлі міськради, не пускаючи активістів та журналістів та беруть участь у силових сутичка з використанням спецзасобів.


Про це йдеться у спецрепортажі програми "Схеми", пише "Українська правда". 


Зазначається, що у Харкові працівники комунального підприємства "Муніципальна охорона" неодноразово не допускали активістів на сесію міськради, або й фізично видворяли їх із засідання, застосовуючи спецзасоби.


"Це комунальне підприємство створювалося, на мій погляд, як легальний загін "тітушок". Приміром, влітку цього року під стінами міськради відбулися сутички, де представниками, в тому числі, цього КП, використовувалися сльозогінний газ, піротехніка" – розповів керівник громадської організації "Харківський антикорупційний центр" і депутат облради Дмитро Булах.


Повідомляється, що ні міський голова Харкова, ні керівники муніципальних підприємств коментарів не дають.


За даними видання, в Одесі така сама структура, тільки з іншою назвою – комунальна установа "Муніципальна варта" – також застосовує силу до мешканців міста, які проявляють свою активну громадянську позицію.


Зокрема, наголошується, що жертвою їхніх дій, наприклад, став місцевий активіст Віталій Устименко, якого силовики-муніципали фізично вигнали з сесії, коли той намагався поставити питання щодо відведення землі міста під забудову приватній фірмі.


При цьому автори репортажа додають, що ​міський голова Одеси Геннадій Труханов вважає, що "шум довкола варт – провокація".


"Це – надумано, по-перше. По-друге, це добре організована провокація. Якби ви влаштувалися попрацювати в міськраду, ви змінили би свою думку", - заявив мер Одеси.


Зазначається, що колишні працівники муніципальних варт, підтверджують, що місцеві керівники міст використовують їх у власних політичних цілях, наприклад, під час зібрань депутатів.


"Попереджали, що це людина, яку можна пускати, а це – яку не можна – розповів екс-співробітник дніпровської "Муніципальної варти" Ярослав Копил.


Повідомляється, що муніципали забезпечуються спецзасобами.


Зокрема, у 2017 тоді одеські дружинники отримали з бюджету міста 750 тисяч гривень на придбання "засобів індивідуального захисту" – йшлося про півтисячі газових балончиків, майже 3 сотні гумових палиць, більше півсотні бронежилетів, каски, щитки, тощо.


За даними видання, прояв силової агресії з боку муніципалів був зафіксований і в Дніпрі.


Так, у липні, коли влада ухвалила рішення знести МАФи, а підприємці намагалися відстояти своє право там торгувати – камінням та зеленкою в бік муніципалів. Протистояння перейшло у сутички з постраждалими – із розпилюванням газу та побиттям муніципалами підприємців.


У коментарі журналістам міський голова Дніпра Борис Філатов визнав, що "Муніципальна варта" виконує ті функції, з якими не справляється поліція – або з якими вона не хоче справлятися.


"Комусь може здаватися, що це приватні армії регіональних феодалів, це їхній силовий блок. Це ті, завдяки кому вони борються з демократією, активістами. Так, ми маємо групу, яка виїжджає забезпечувати громадський порядок під час знесення, яка їздить разом з інспекторами з благоустрою, разом з інспекторами з парковок. Тому що є на них і напади, і різні хуліганські дії", - сказав мер міста.


"Але, при цьому пріоритет, який я ставлю перед "Муніципальною вартою", це, насамперед, охорона громадського порядку", - додав Філатов.


У репортажі наголошується, що правова неврегульованість залишає за мерами виключне право контролювати таких вартових, а самим вартовим дає можливість не відповідати за законом так само суворо, як наприклад поліцейський – хоча вони вже частково мають схожі функції.


Зазначається, що автори програми проаналізували кілька статутів цих структур разом з юристами та виявили, що в такому вигляді їхнє існування створює певний ризик для суспільства, оскільки вони часто приписують собі функції, притаманні виключно правоохоронцям.


1636Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: