Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 17 жовтня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/10/17/u-kropivnitskomu-z-jasovuvali-scho-naibilshe-hviljue-pereselentsiv.htm
новини, 17 жовтня 2018

У Кропивницькому з’ясовували, що найбільше хвилює переселенців


Сьогодні, 17 жовтня, у Інформаційно-консультаційному центрі Кіровоградського обласного центру зайнятості відбувся профінформаційний семінар для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), який було організовано Асоціацією «Громадські ініціативи»–регіональною партнерською організацією,відповідальною за реалізацію проекту «ВПО та приймаючі громади: розбудова толерантності через діалог»у Кропивницькому - повідомляє Катерина Білоконь, провідний фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Кіровоградського обласного центру зайнятості.


Мета семінару: забезпечити інтеграцію ВПО до приймаючих громад, підсумувати та проаналізувати досвід та напрацювання минулого етапу проекту, спираючись на досягнення зміцнити ініціативні групи ВПО та сприяти інституціоналізації тих ініціативних груп, які готові до утворення організацій.


«Завданням нашого проекту є зміцнення потенціалу та мотивації вимушених переселенців, як агентів змін у власному житті та житті своїх громад, покращення діалогу між внутрішньопереміщеними особами та приймаючою громадою, підтримка їх ініціативи у вирішеннях проблем громади, а також сприяння співпраці між вимушеними переселенцями та приймаючою громадою, з одного боку, та місцевими органами влади з іншого боку», – розповів у своєму вступному слові представник Асоцiацiї«Громадські ініціативи» Віталій Тернавський.


З метою сприяння співпраці між місцевими органами влади, вимушеними переселенцями та приймаючою громадою, до проведення інформаційного семінару долучився Кіровоградський обласний центр зайнятості. Зокрема, до участі у першому заході проекту були запрошені ВПО, які перебувають на обліку у Кіровоградському міськрайонному центрі зайнятості.


Безробітні переселенці сталифокус-групою для опитування стосовного того, які питання найбільше хвилюють ВПО.. Надалі менеджери «Українського жіночого фонду», виходячи з відповідей респондентів,запропонують особливу тематику та специфіку проведення семінарів для ВПО у Кропивницькому.


За словами В. Тернавського, відповідно до досвіду проведення подібних заходів у інших областях України, найчастіше темами зустрічей з переселенцями стають психологічний супровід, юридичні консультації та семінари з метою охоплення усіх членів сім’ї переселенців.


За словами пані Ірини, позитивними змінами, які відбулись є зміна «картинки» та більш спокійне життя. Крім того, усі учасники семінару погодились на тому, що найпозитивнішою зміною є нові знайомства.


Учасники заходу відмітили, що основними проблемами, з яким стикають переселенці у Кропивницькому, є житло і робота. «Ми хочемо якихось перспектив і стабільності. Хочемо знати, що у нас і надалі буде дах над головою. Саме тому для нас вкрай важливо мати можливість регулярно отримувати юридичні консультації щодо власних прав», – зазначила учасниця семінару пані Ірина.


Також члени фокус-групи зазначають, що корисними є  й регулярні зустрічі з психологом чи викладачами української мови. А для дітей було б бажано організовувати різноманітні заходи (наприклад гуртки чи екскурсії Україною для дітей-переселенців).


Усі присутні на семінарі також виявились одностайними у тому, що стажування, професійне орієнтування, додаткове навчання та інші послуги, які сприятимуть працевлаштуванню, матимуть великий попит серед переселенців.


Наприкінці заходу запрошені безробітні висловили вдячність організаторам семінару і запевнили, що спілкування, обмін досвідом, визначення спільних пріоритетів тапідтримка оточуючих саме те, що необхідно внутрішньо переміщеним особам у цей непростий час.



623Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: