Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 25 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/09/25/-zviti_nazhivo-na-telekanali-kirovograd-menshe-polovini-zhiteliv-oblasti-pidpisali-deklaratsii-iz-simeinimi-likarjami.htm
новини, 25 вересня 2018

#Звіти_наживо на телеканалі «Кіровоград»: менше половини жителів області підписали декларації із сімейними лікарями


У п’ятницю, 21 вересня, о 19:20 на UA: Суспільне мовлення в партнерстві з Громадським рухом ЧЕСНО вийшов в ефір сьомий випуск всеукраїнського медіа-проекту #Звіти_наживо, покликаного змінити застарілий формат звітування посадовців на інтерактивне інтерв’ю у прямому ефірі каналу «Кіровоград».


Гостем студії став директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко. Чиновник відзвітував про хід автономізації закладів охорони здоров’я, кількість підписаних декларацій між лікарями-терапевтами/сімейними лікарями та пацієнтами області, а також проблеми, з якими стикаються медики в ході втілення медичної реформи.


Як розповів Олег Рибальченко, у сільській місцевості Кіровоградської області бракує лікарів: 25 амбулаторій не забезпечені медичними кадрами саме лікарського складу. Всього на території області працює 171 амбулаторія.


Говорили також про перебіг реформи первинної ланки медицини. Станом на сьогодні 47% жителів Кіровоградської області підписали декларації із сімейними лікарями. На деяких територіях це зробили лише 10-12 %. Причина – технічна неспроможність територій (відсутність інтернет-зв’язку із медичною інфо-системою eHealth).


Разом з тим чиновники й не очікують стовідсоткового показника підписання декларацій по області. Є так званий “синій” список людей, які мігрують: студенти, військові, працівники, які в’їжджають або виїжджають на заробітки та не укладають угод із лікарями області. Очікувана цифра, яка свідчитиме про оптимальне забезпечення послугами сімейних лікарів — 85% жителів області.


Чиновник також розповів про ситуацію із кадрами. За словами Олега Рибальченка, близько 200 студентів – випускників щороку мають йти працювати за направленням до медичних закладів Кіровоградської області. Це має суттєво покращити ситуацію із медичними кадрами. Сьогодні дві третини студентів Кропивницької філії Донецького Національного медуніверститету — родом із Кіровоградщини.


Долучилися до обговорення проблем у сфері медицини і журналісти. Запитували про можливі заходи щодо покращення умов роботи медичних закладів, зокрема у СНІД-центрі, співпрацю первинної і вторинної ланок медицини.


«Тема дуже жива, актуальна. Реформа та її прояви на рівні окремих територій, досвіду людей – питання, що відображаються системно в тематичних програмах, новинах. Проте кількість запитань від глядачів, експертів свідчить про те, що інформація потрібна», — зазначила продюсерка філії Олена Кваша.


Переглянути запис ефіру сьомого випуску #Звітів_наживо можна на нашому YouTube каналі:


Завдання суспільного мовника — створити майданчик для дискусій, залучити громаду до обговорення важливих для регіону питань, аби громадяни звикли вимагати виконання обіцянок у своїх обранців.


Тож, такі інтерактивні звіти заплановані щомісяця до кінця року за актуальними на цей час темами:


Жовтень — початок опалювального сезону


Листопад — бюджети міст


Грудень — звіти мерів обласних центрів за 2018 рік.


809Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: