Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/09/21/zavershilasja-internet-konferentsija-schodo-reestratsii-ta-ekspluatatsii-novitnih-modelei-programnih-i-programno-tehnichnih-kompleksiv.htm
новини, 21 вересня 2018

Завершилася інтернет-конференція щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних і програмно-технічних комплексів


Інтернет-конференція на тему: «Реалізація експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій та застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 


Завершилася інтернет-конференція із начальником відділу фактичних перевірок, контролю за готівковими операціями управління аудиту ГУ ДФС у Кіровоградській області Набієвою Наталією Миколаївною щодо практики застосування законодавства з питань державної митної справи щодо реалізації експериментального проекту щодо реєстрації та експлуатації новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій та застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.


Питання 1. Доброго дня. Який принцип роботи нової системи, чи передбачає вона придбання особливого обладнання? 


Відповідь. Доброго дня. Нова система e-Receipt, що буде реалізована у галузі застосування РРО, – це суттєве спрощення використання систем обліку. 


Вона є новітнім програмним засобом, що буде підтримуватись на будь-якому цифровому обладнанні – ноутбуці, планшеті, смартфоні. Програмний засіб інтегрує продавця, покупця та фіскальні органи, буде сумісним з Електронним кабінетом. 


Кабінетом Міністрів передбачено безкоштовне використання програмного забезпечення, без абонентської плати користувача. Процес передбачає виключно оnline реєстрацію пристрою через Електронний кабінет та оnline передачу/отримання даних. 


Крім того, система e-Receipt працюватиме цілодобово та міститиме значний масив інформації для забезпечення потреб її користувачів. 


Питання 2. Вітаю. Чи буде передбачений у системі чек та як він буде наданий покупцю? 


Відповідь. Доброго дня. РРО, до яких ми звикли, друкують паперові чеки. Нова система працює на цифрових технологіях, тому чек буде надаватись у вигляді QR-коду. 


Електронний чек генеруватиметься, реєструватиметься в системі ДФС і доповнюватиметься QR-кодом, після чого передаватиметься на пристрій. 

 

Інформація про фіскальний номер чеку та його QR-код зберігатиметься в  e-Receipt та буде доступною для перегляду в Електронному кабінеті як платником, так і покупцем. 


Питання 3. Хочу запитати. Сучасний бухгалтерський та податковий облік ведеться за допомогою певного програмного забезпечення. Чи буде можливість синхронізації нового програмного забезпечення з тим, що вже використовується суб’єктом господарювання? 


Відповідь. Доброго дня. Так, ДФС розглядає можливість інтеграції системи з більшістю бухгалтерських програм, тому  вона не буде створювати проблем у частині ведення бухгалтерського та податкового обліку. 


Питання 4. Доброго дня. Коли буде здійснено остаточний перехід на користування тільки цим програмним забезпеченням? 


Відповідь. Доброго дня. Остаточний перехід на користування  новим програмним забезпеченням можливий тільки після завершення тестової експлуатації, орієнтовно – у кінці 2019 року. Окрім того, цей час надасть можливість бізнесу оцінити переваги користування новою системою,   підвищити, за необхідністю, комп’ютерну грамотність. 


Питання 5. У мене таке питання. Що являє собою система «Електронний чек»?


Відповідь. Доброго дня. Система „Електронний чек” - зручна та економна для підприємців, вона дозволить підвищити ефективність контролю за розрахунковими операціями та оперативно виявляти факти порушень при здійсненні таких операцій, а це зменшить обсяги тіньового обігу товарів, перш за все підакцизної групи. 


Реєстрація програмного комплексу, через який функціонує нова система «Електронний чек», буде здійснюватись через Електронний кабінет в режимі он-лайн, безкоштовно. При цьому нова модель передбачає виключення послуг інформаційних еквайєрів, які передають дані РРО, за що кошти сплачують платники податків. Новітня модель створює реальні можливості для захисту прав бізнесу та споживачів.


Питання 6. Чи може господар пасіки продавати мед без використання РРО? Чи буде це порушенням? 


Відповідь. Суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при прийманні від населення та реалізації через бджільницькі торговельно-заготівельні пункти продуктів бджільництва, обладнання та інвентаря для пасічників. 


Це передбачено п. 27 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». 


Питання 7. Чи необхідно на всіх господарських одиницях застосовувати РРО ФОП - платнику єдиного податку, яка здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, тільки в одній з господарських одиниць, а на інших супутні товари (послуги)? 


Відповідь. Якщо фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої - четвертої груп здійснює реалізацію технічно, складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, лише в одній із господарських одиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх структурних підрозділах. Зокрема, застосовувати 


РРО на всіх інших господарських одиницях незалежно від асортименту товарів. 


Це пояснюється тим, що законодавством передбачені вимоги до платника податків - суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів. 


Питання 8. Фізособа – підприємець - «єдинник» другої групи отримав дохід в 1 млн грн. Коли та як застосовувати РРО? 


Відповідь. Відповідно до п. 296.10 Податкового кодексу України РРО не застосовуються, зокрема, платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичні особи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. 


Зазначені норми не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту. 


Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку. 


Таким чином, фізична особа - підприємець - платник єдиного податку II групи, яка в календарному році перевищила обсяг доходу 1 млн грн, зобов’язана з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО або перейти на використання винятково безготівкових розрахунків. 


1363Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: