Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 21 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/09/21/na-sesii-kirovogradskoi-oblradi-priinjali-rishennja-pro-programu-z-likvidatsii-karantinnih-organizmiv.htm
новини, 21 вересня 2018

На сесії Кіровоградської облради прийняли рішення про програму з ліквідації карантинних організмів


Рішення про програму на 2019-2021 роки прийняли на сесії Кіровоградської обласної ради. Розробку програми з локалізації та ліквідації карантинних організмів на території Кіровоградської області ініціювало Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Основний напрямок програми - звернути увагу землевласників та землекористувачів на проблему поширення карантинних організмів, їх шкодочинної дії та необхідності проведення заходів щодо їх локалізації та ліквідації. До того ж з метою здійснення заходів зі знищення карантинних організмів на територіях, підвідомчих органам місцевого самоврядування, рекомендовано передбачити кошти на проведення цих заходів у місцевих бюджетах. Кіровоградським науково-дослідним центром продуктивності агропромислового комплексу розроблені розрахунки калькуляції витрат на знищення кожного карантинного організму, ними можна користуватись при плануванні місцевих бюджетів.


Широкого розповсюдження на території Кіровоградської області набуло декілька карантинних організмів, як-от амброзія полинолиста, повитиця польова та американський білий метелик; локально зареєстровано бактеріальний опік плодових та західного кукурудзяного жука.


Найдоцільнішим методом боротьби з карантинними організмами є комплексний підхід до їх знищення із застосуванням агротехнічних, механічних та хімічних заходів з локалізації та ліквідації карантинних організмів. Але найголовніше – вчасне проведення цих заходів. На жаль, часто заходи зі знищення амброзії починають проводити після вегетаційного періоду, коли насіння вистигло й осипалося. А питання боротьби з американським білим метеликом постає тоді, коли дерева вже об’їдені і гусінь масово рухається в місця заляльковування.


Саме для попередження таких випадків потрібна програма, адже роз’яснення, планування робіт і коштів на їх проведення дасть змогу контролювати проблему карантинних організмів. Зі свого боку спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби області готові надати рекомендації щодо найбільш оптимального методу боротьби з карантинними організмами на конкретній земельній ділянці з урахуванням її особливостей і визначенням необхідних для цього коштів.


         

1883Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: