Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 20 вересня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/09/20/na-kirovogradschini-z-pochatku-roku-4-ljudei-otruilis-dikoroslimi-gribami.htm
новини, 20 вересня 2018

На Кіровоградщині з початку року 4 людей отруїлись дикорослими грибами


В Кіровоградській області з початку поточного року внаслідок споживання дикорослих грибів постраждало 3 особи. 2 жительки с.Дмитрівка Знам’янського району відчули себе недобре після споживання печериць, 1 мешканка с.Аджамка Кіровоградського району звернулася за допомогою після споживання невідомих грибів. 


Наразі з підозрою на отруєння дикорослими грибами госпіталізовано 15-річну мешканку с.Ясиноватка Олександрійського району, що споживала смажені печериці – повідомляє прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.


Аналіз випадків отруєнь грибами за останні роки свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях, уздовж швидкісних трас.


За перше півріччяпоточного року в Україні від отруєння грибами постраждало 43 особи (з яких 5 – діти), 3 людей померло (серед них 1 дитина). Всі випадки зареєстровано в побуті.


Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає дотримуватись заходів безпеки:


- Купуйте гриби тільки у відведених для продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, які вам відомі.


- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, вони не завжди відповідають дійсності.


- Не куштуйте сирі гриби на смак.


- Перевірте зібрані гриби вдома, всі сумнівні викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена землею, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.


- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.


- При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.


- Обов'язково вимочіть або відваріть умовно-їстівні гриби, які використовують для соління - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетеся гірких речовин, які вражають слизову оболонку шлунку.


- В жодному разі не пригощайте дітей, вагітних жінок та літніх людей.


- Ніколи не застосовуйте домашніх методів визначення отруйності грибів з використанням цибулі або срібної ложки – вони хибні. Срібло темнішає у взаємодії з амінокислотами, які є як в їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під дією фермента тірозінази, яка є у складі всіх грибів.


1092Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: