Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 13 липня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/07/13/jak-v-ukraini-zapratsjuvala-sistema-elektronnogo-sudu.htm
новини, 13 липня 2018

Як в Україні запрацювала система електронного суду


Сьогодні, 13 липня, начальник  ДСА (державної судової адміністрації) у Кіровоградській області Григорій Дрок поспілкувався з кропивницькими журналістами та розповів про стан впровадження судової реформи в Україні, зокрема, про те, як запрацював електронний суд і що це дає для громадян України, які проживають на окупованих територіях. 


«Єдине, що додає складнощів у впровадженні судової реформи - те, що ми, не закінчивши один етап, уже розпочинаємо інший», - зазначив Григорій Дрок. 


За словами начальника ДСА, на сьогоднішній день стан судової реформи знаходиться на відповідальній лінії, коли усе, що почалося робити, потрібно гідно завершити. 


Що стосується системи електронного судочинства, при прийнятті цього пілотного рішення, влада керувалася двома основними критеріями: людський фактор та економічна вигода. Ця система значно зменшить державні витрати у системі судочинства, проте є факт того, що обвинувачений може користуватися електронною системою, до прикладу, виходити на зв’язок з судовими органами лише з власного бажання, його згода є обов’язковою, передбачається, що більшість цього робити не захочуть.


«Декому просто хочеться покататися туди-сюди, комусь навіть утекти», - каже Дрок. 


За його словами, найкраще електронна система на сьогоднішній день проявила себе в Одесі. Також ця система є актуальної для людей, що проживають на окупованих територій, виїзд та в`їзд у які є проблематичним. 


Голова ДСА нещодавно завітав з робочим візитом до Канади, звідки перейняв досвід та розповів про основні відмінності у судовій системі України та Канади:  «У нас романо-германська система, у Канаді - англо-саксонська. До того ж, велика різниця у менталітеті. Там фактично немає касації, а суддя може сісти і поїхати за 1600 кілометрів для того, що буде необхідним у розгляді справи. У нас поки, на жаль, такого немає».


1478Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: