Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 липня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/07/12/na-kirovogradschini-mozhe-zniknuti-21-vidannja-jakscho-ne-reformujutsjado-kintsja-roku.htm
новини, 12 липня 2018

На Кіровоградщині може зникнути 21 видання, якщо не реформуються до кінця року


1 липня розпочалися останні півроку на реформування державної та комунальної преси. За цей час змінити форму власності повинне 21 видання у Кіровоградській області, яке не реформувалося до цього часу. Це три чверті усіх комунальних видань області.


Реформування преси – одна із ключових медіа реформ в Україні, яка має забезпечити незалежність місцевих газет від органів влади. Виведення державних і комунальних підприємств з числа засновників друкованих ЗМІ та припинення їхнього фінансування із державного та місцевого бюджетів зменшить вплив чиновників на редакційні політики видань. Аби газети не були адмінресурсом для агітації та піару, згідно з реформою, усі видання повинні виключити з числа засновників органи влади та здійснити перереєстрацію.


На втілення цієї реформи було відведено 3 роки і до кінця цього періоду залишилося останні 6 місяців. Однак, заданими Дежкомтелерадіо, станом на 1 липня 2018 року незалежними стали лише 31% комунальних та 17% державних видань, а це лише 218 із 747, що підлягають реформі. Ті видання, які не встигнуть завершити передбачені законом процедури реформування до 31 грудня 2018 року, можуть втратити свої свідоцтва про державну реєстрацію. Практично, це означатиме позбавлення права надалі видавати газету. 


Кіровоградська область не поспішає із роздержавленням. Тут із 28 видань, що підпадають під роздержавлення, не реформувалося 21. Ці видання або знаходяться у процесі перетворення, або ще не розпочали реформування, ризикуючи після завершення реформи зникнути через бездіяльність своїх засновників.


Серед нереформованих комунальних видань області газети “Вечірня газета” (Кропивницький), “Вільшанський вісник” (Вільшанка), “Вісник Голованівщини” (Голованівськ), “Вісті Світловодщини” (Світловодськ), “Гайворонський кур’єр” (Гайворон), “Гайворонські вісті” (Гайворон), “Долинські новини” (Долинська), “Знам’янські вісті” (Знам’янка), “Зорі над Синюхою” (Вільшанка), “Зоря” (Кропивницький), “Колос” (Новоархангельськ), “Маловисківські вісті” (Мала Виска), “Новгородківські вісті” (Новгородка), “Придніпров’я” (Онуфріївка), “Сільське життя” (Добровеличківка), “Сільське життя” (Знам’янка), “Сільський вісник” (Олександрія), “Слово і час” (Долинська), “Степовий край” (Компаніївка), “Трудівник Устинівщини” (Устинівка), “Честь хлібороба” (Бобринець).


Варто підкреслити, що відповідальними за перереєстрацію видань є саме органи державної влади та органи місцевого самоврядування.


Зауважимо, що 8 червня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” №8441. Проект покликаний вирішити системні проблеми, з якими стикаються друковані ЗМІ під час реформування, і є вже другою спробою ухвалити необхідні зміни для втілення реформи після зняття з розгляду законопроекту №6560. Детальніше про новели законопроекту у нашій інфографіці.


фото - dniprograd.org

1214Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: