Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 24 травня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/05/24/kostjantin-jarinich-zajavi-jaki-prinizhujut-chest-i-gidnist-ukrainskih-likariv-e-nepripustimimi.htm
новини, 24 травня 2018

Костянтин Яриніч: заяви, які принижують честь і гідність українських лікарів, є неприпустимими


Про це на сторінці в Facebook зауважив народний депутат фракції Партії “Блок Петра Порошенка”, член Комітету з питань охорони здоров’я Костянтин Яриніч.


Парламентар зауважив, що останніми тижнями у ЗМІ почастішали випадки негативних публікацій щодо українських лікарів.


“Чи не щодня суспільству нав’язують думку про низький рівень знань та компетенцій, про зловживання при наданні медичної допомоги та про всеохоплюючу корупцію в українських лікарнях. Найприкрішим є те, коли неприпустимі висловлювання доводиться чути від тих, хто б мав першим стати на захист прав та інтересів наших медиків”,- зауважив політик.


Народний депутат підкреслив, що , як лікар та представник медичної спільноти в парламенті, не залишиться  осторонь, коли відбувається ціленаправлена дискредитація його колег-лікарів та виступив з ініціативою заслухати дане питання на засіданні медичного Комітету.


“Зокрема, глибокого обурення у медичної спільноти викликала позиція очільниці МОЗ, яка в одному з своїх нещодавніх інтерв’ю звинуватила медичний персонал в пошуках законних способів брати хабарі у вигляді благодійних внесків. Вважаю такі заяви неприпустимими та такими, що принижують честь і гідність українського лікаря”,- підкреслив парламентар.


“Адже, чомусь керівництво МОЗ у тому таки інтерв’ю не зазначило, що сьогодні медичні заклади отримують бюджетне фінансування на рівні 30-40% від потреби, з яких майже 90 % коштів спрямовуються на виплату заробітної плати та оплату енергоносіїв. Сьогодні на всю охорону здоров’я виділено 3,5 % ВВП, тоді як за даними ВООЗ забезпечити надання якісної медичної допомоги населенню за умови фінансування на рівні менш ніж 5 % ВВП – неможливо”,- наголосив він.


Костянтин Яриніч нагадав:  “Саме тому, при доопрацюванні нашим Комітетом до другого читання законопроекту «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», ми з колегами відстояли поправку, згідно якої, вже з 2020 року, тільки на реалізацію Програми медичних гарантій з Державного бюджету виділятиметься фінансування на рівні 5 % ВВП”.


За словами парламентаря, сьогоднікожен бажаючий може ознайомитись з інформацією про джерела надходження і напрями використання благодійних внесків в кожному лікувальному закладі країни, які , до того ж , самостійно щокварталу звітують про такі надходження та їх використання відповідно до вимог чинного законодавства.


“А керівництву профільного Міністерства порадив би більш виважено відноситися до оцінки діяльності моїх колег-лікарів, які змушені працювати в умовах катастрофічного недофінансування галузі і, не дивлячись ні на що, продовжують цілодобово надавати якісну медичну допомогу нашим громадянам”,- резюмував Костянтин Яриніч.


1322Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: