Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 18 травня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/05/18/kropivnitski-diti-vishivatimut-vinok-ednosti.htm
новини, 18 травня 2018

Кропивницькі діти вишиватимуть вінок єдності


У Всесвітній день вишиванки, 17 травня, з нагоди свята перед міською радою Кропивницького відбулися концерт і мистецька акція «Вінок єдності» за участі  як дорослих, так і дітей, що вбралися цього дня у свої найліпші вишивані сорочки й сукні, пише "Вечірня газета". 


Присутні не лише слухали артистів, а й мали нагоду подивитися на роботи вишивальниць, пpидбати вишиваний одяг, вишиті pушники, сувеніpи та багато інших виpобів, які принесли майстpи декоpативно-ужиткового мистецтва. 


– Уже стало доброю традицією в цей день проводити акцію, пов’язану із українськими народними традиціями, – розповіла начальник міського управління освіти Лариса Костенко. – Нинішнє свято також не є винятком: школярі із різних навчальних закладів Кропивницького виберуть орнамент певної території нашої країни й вишиватимуть його на стрічках для «Вінка єдності» під час перебування у шкільних відпочинкових таборах.


Розпочалося святкування Всесвітнього дня вишиванки з виступу ансамблю бандуристів «Пелюстки надії» музичної школи № 1 ім. Г. Нейгауза, а продовжили святковий концерт фольклорний ансамбль «Млиночок» при музеї музичної культури ім. К. Шимановського та юні співаки з міських музичних шкіл – лауреат міжнародного конкурсу Анна Чумаченко, Кароліна Тюменцева, Софія Михайленко, Максим Устянський, лауреат усеукраїнських конкурсів Катерина Давид і Наталія Горбунова.


Два роки тому у Кропивницькому за ініціативи міського голови Андрія Райковича було започатковано акцію вшанування українських народних традицій. Тоді до 25-річчя незалежності нашої держави місто вишило 25-метровий рушник зі словами Гімну України на ньому. Торік Кропивницький трудився над вишиваною картою нашої країни. Цьогоріч вирішено продовжити започатковану традицію й вишити стрічки з орнаментами різних територій України, які буде заплетено у «Вінок єдності», що його кропивничани побачать у День Незалежності України.


Представники двадцяти центрів естетичного виховання при загальноосвітніх навчальних закладах та п’яти центрів позашкільної освіти взяли участь у розіграші орнаментів, вибираючи кухлик з назвою тієї чи іншої області України. Вихованці різних центрів разом зі своїми батьками, педагогами, друзями впродовж перших тижнів літніх канікул під опікою відомих майстринь декоративно-ужиткового мистецтва Оксани Монзалевської та Олександри Пренко вишиватимуть 25 рушникових стрічок з орнаментами різних частин нашої єдиної Батьківщини. Кожна стрічка відрізнятиметься унікальним орнаментом, який відображатиме той чи інший регіон України.



1690Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: