Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 17 травня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/05/17/kropivnitski-diti-vishivatimut-vinok-ednosti.htm
новини, 17 травня 2018

Кропивницькі діти вишиватимуть вінок єдності



У Всесвітній день вишиванки, 17 травня, з нагоди свята перед міською радою Кропивницького відбулися концерт і мистецька акція «Вінок єдності» за участі  як дорослих, так і дітей, що вбралися цього дня у свої найліпші вишивані сорочки й сукні - повідомляє сайт МРК.


Присутні не лише слухали артистів, а й мали нагоду подивитися на роботи вишивальниць, пpидбати вишиваний одяг, вишиті pушники, сувеніpи та багато інших виpобів, які принесли майстpи декоpативно-ужиткового мистецтва. 


– Уже стало доброю традицією в цей день проводити акцію, пов’язану із українськими народними традиціями, – розповіла начальник міського управління освіти Лариса Костенко. – Нинішнє свято також не є винятком: школярі із різних навчальних закладів Кропивницького виберуть орнамент певної території нашої країни й вишиватимуть його на стрічках для «Вінка єдності» під час перебування у шкільних відпочинкових таборах.


Розпочалося святкування Всесвітнього дня вишиванки з виступу ансамблю бандуристів «Пелюстки надії» музичної школи № 1 ім. Г. Нейгауза, а продовжили святковий концерт фольклорний ансамбль «Млиночок» при музеї музичної культури ім. К. Шимановського та юні співаки з міських музичних шкіл – лауреат міжнародного конкурсу Анна Чумаченко, Кароліна Тюменцева, Софія Михайленко, Максим Устянський, лауреат усеукраїнських конкурсів Катерина Давид і Наталія Горбунова.


Два роки тому у Кропивницькому за ініціативи міського голови Андрія Райковича було започатковано акцію вшанування українських народних традицій. Тоді до 25-річчя незалежності нашої держави місто вишило 25-метровий рушник зі словами Гімну України на ньому. Торік Кропивницький трудився над вишиваною картою нашої країни. Цьогоріч вирішено продовжити започатковану традицію й вишити стрічки з орнаментами різних територій України, які буде заплетено у «Вінок єдності», що його кропивничани побачать у День Незалежності України.


Представники двадцяти центрів естетичного виховання при загальноосвітніх навчальних закладах та п’яти центрів позашкільної освіти взяли участь у розіграші орнаментів, вибираючи кухлик з назвою тієї чи іншої області України. Вихованці різних центрів разом зі своїми батьками, педагогами, друзями впродовж перших тижнів літніх канікул під опікою відомих майстринь декоративно-ужиткового мистецтва Оксани Монзалевської та Олександри Пренко вишиватимуть 25 рушникових стрічок з орнаментами різних частин нашої єдиної Батьківщини. Кожна стрічка відрізнятиметься унікальним орнаментом, який відображатиме той чи інший регіон України.

http://www.vechirka.com.ua


1605Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: