Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 26 квітня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/04/26/komentar-kirovogradteplo-schodo-skasuvannja-rishen-pro-nadannja-dozvoliv-na-vstanovlennja-avtonomok.htm
новини, 26 квітня 2018

Коментар «Кіровоградтепло» щодо скасування рішень про надання дозволів на встановлення автономок



Враховуючи значний суспільний резонанс, викликаний інформаційним повідомленням підприємства про скасування у судовому порядку рішень Міжвідомчої комісії про надання дозволів на встановлення автономного опалення, доводимо до відома найбільш емоційних дописувачів соціальних мереж наступну інформацію.


Встановлення автономних джерел опалення у багатоквартирних будинках регламентується і повинно здійснюватись згідно з нормами чинного загального і спеціального галузевого законодавства.


Питання відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води в багатоповерхових житлових будинках регулюється Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 №630 та Порядком відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання, який затверджений наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 22.11.2005 №4 (із змінами і доповненнями, внесеними наказом Мінрегіонбуду від 06.11.2007 року № 169, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України та набув чинності ще з 09.12.2007 року).


Внесення змін було необхідне для забезпечення виконання норм Цивільного кодексу України та інших нормативно-правових актів (у частині використання спільної сумісної власності у багатоквартирному житловому будинку, до якої належить внутрішньобудинкова система опалення) та Закону України "Про теплопостачання" (у частині наявності схем перспективного розвитку систем теплопостачання населених пунктів) та врегулювання питань в частині механізму надання дозволів на відключення від систем централізованого опалення та гарячого водопостачання для припинення практики хаотичних відключень окремих приміщень (квартир) житлових будинків.


Також необхідно зазначити, що згідно з Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Держжитлокомунгоспу від 17.05.05 №76, влаштування індивідуального опалення та іншого інженерного обладнання, перенесення нагрівальних, сантехнічних та газових приладів є переобладнанням жилого приміщення, а відповідно до пункту 1.4.4 цих Правил, переобладнання та перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень, що погіршує умови експлуатації і проживання всіх або окремих громадян у будинку або квартирі, не допускається.


Згідно з п. 1.4.6. зазначених Правил, власник, наймач (орендар) жилого будинку, жилого чи нежилого у жилому будинку приміщення, який припустив самовільне переобладнання та перепланування, що призводить до порушення конструктивних елементів або засобів протипожежного захисту, зобов’язаний за свій рахунок привести це приміщення до попереднього стану.


Надання ж дозволу на переобладнання інженерних систем у житловому будинку, зокрема на переобладнання центральної системи опалення в багатоквартирних житлових будинках на індивідуальну, є компетенцією органів місцевого самоврядування, оскільки, згідно з Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», повноваження щодо управління об’єктами житлово-комунального господарства, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню, організація реконструкції і ремонту жилих будинків, а також контроль за технічним станом, використанням та утриманням об’єктів нерухомого майна усіх форм власності покладено на органи місцевого самоврядування.


Повноваження з надання дозволів на від’єднання від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого опалення та подальшим затвердженням актів про від’єднання від централізованого опалення у нашому місті покладені на Міжвідомчу комісію з влаштування індивідуального опалення виконкому міської ради. І не проблема підприємства у тому, що прийняття окремих її рішень відбувалось із порушенням чинного законодавства, тому видані дозволи є незаконними і скасовуються у судовому порядку.


Інформативно повідомляємо, що представник підприємства, який є членом Міжвідомчої комісію з влаштування індивідуального опалення виконкому міської ради, жодних протоколів рішень комісії, прийнятих з порушенням чинного законодавства своїм підписом не засвідчував, і завжди звертав увагу присутніх на недопустимість їх прийняття, тому протягом останніх років, на підставі документів, оформлених та затверджених Міжвідомчою комісією і наданих споживачами на адресу ДП «Кіровоградтепло», підприємство лише зафіксувало здійснений факт від’єднання від мереж ЦО . Тому всі питання , що виникають зараз стосовно скасованих рішень Міжвідомчої комісії по влаштуванню індивідуального опалення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради слід адресувати саме їй.


На даний час підприємство, відповідно до Постанови Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 5 квітня 2018 року у справі № 405/6254/16-а , яка набрала законної сили і якою визнано протиправним та скасовано п. 2 рішення, оформлене протоколом №5 від 15 липня 2016 року , буде здійснювати комплекс заходів по її безумовному виконанню.


Читайте також: 

«Кіровоградтепло» у судовому порядку скасовує рішення міжвідомчої комісії щодо надання дозволів на встановлення автономок


«Кіровоградтепло» ставлять перед вибором: модернізувати працюючі котельні чи вкладати реальні кошти на ремонт виведених з експлуатації?

2044Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Я26 квітня 2018 14:54
0
Если бы меня заставили переходить обратно с автономки на центральное, и переплачивать за тепло, то просто бы не платил за отопление
Відповісти
Алексий27 квітня 2018 01:37
0
Чи були на судових засіданнях представники міськвиконкому? Хотів би почути, чи прочитати як він відстоював інтереси мешканців громади. Чи як завжди,- корупційна складова в основі юридичного фарсу. Хто небуть акцентував увагу на тому, що спонукало власників до установки "автономки"? (Відсутність гарячої води. Непомірно високі платежі. Величезні втрати тепла по комунікаціях, які, я думаю, лягають на плечі власників). Нарешті, коли змінився власник? При цьому була інвентаризція і новий власник приймав в такому вигляді-"маєм те, що маєм". А як зі строком позивної давності?- Я не юрист!
Відповісти
Иван11 травень 2018 14:18
0
Что интересно будут делать в горвыконкоме когда отключенные на основе данного решения начнут подавать иски на моральный , а главное материальный ущерб нанесённый им в следствии ими принятого "на тот момент законного решения". Сумы думаю будут исчисляться миллионами гривен, только обрезка и установка отопления в однушку это минимум 20 000 грн. А то получается они разрешение выдали, а теперь виноваты жители которые официально согласно их же придуманным нормам получили все эти разрешения и бумажки. Вот пусть теперь и компенсирую и жителям и Кировоградтепло
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: