Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 12 січня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2018/01/12/kirovogradschina-mozhe-potrapiti-do-spisku-vorogiv-reformuvannja-presi-.htm
новини, 12 січня 2018

Кіровоградщина може потрапити до списку «Ворогів реформування преси»


Національна спілка журналістів України залишає за собою право оголосити й оприлюднити на початку 2018 року список ворогів реформування преси, які свідомо гальмують процес роздержавлення ЗМІ. Таке рішення було ухвалено на Секретаріаті НСЖУ 20 грудня - повідомляє nsju.org


Тому вже зараз Спілка запрошує редакції подавати кандидатури чиновників, які бойкотують Закон про реформування.


– Ми запускаємо процедуру своєрідного «кастингу»  ворогів реформування за підсумками 2017 року і це буде певним інструментом для наших колег, щоб вони могли говорити з владою і або знаходити порозуміння, або оприлюднювати прізвища чиновників, які їм перешкоджають, – зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко. 


Він нагадав, що досі є непоодинокі випадки, коли влада цинічно ігнорує закон і не дає змоги редакціям розпочати процедуру роздержавлення. Або ж – звільняє редакторів чи не віддає майно. Найбільше випадків перешкоджання з боку влади – у Запорізькій області. Нещодавно виникло спірне питання на Кіровоградщині, де Бобринецька районна рада нібито ішла назустріч комунальному редакційному об’єднанню «Новий День», а потім вирішила не віддавати їм частину майна і приміщення. 


– Є ще й така тенденція, як створення газет-клонів. Ось, приміром, на Харківщині влада замість комунальної газети «Вісті Дергачівщини» створює свою газету «Вісник Дергачівщини» і змушує її передплачувати. Мешканці району плутають назву і телефонують у редакцію старої газети. До всього, редакцію «Вістей» ще й мають намір виселити з приміщення, – наголосив секретар НСЖУ, голова Робочої групи з питань роздержавлення, головний редактор газети «Обрії Ізюмщини» (Харківська область) Костянтин Григоренко. 


Загалом, аналізуючи стан реформи комунальних ЗМІ, Костянтин Григоренко зазначив, що редакторам треба більш активно включатися у процес і не вірити чуткам, що Закон про реформування може бути призупинений. 


– Влада не спить і вона готується до того, що втратить свої «бойові листки» і рупори. Але нарівні з чиновниками, які перешкоджають роздержавленню, є і редактори, які також не хочуть реформуватися, – наголосив Костянтин Григоренко. 


Секретаріат НСЖУ ухвалив заяву, в якій закликає владу на місцях не перешкоджати виконанню Закону про реформування та припинити втручатися в редакційну політику, переслідувати за критичні матеріали, відчужувати приміщення тощо. А Кабмін – передбачити державну матеріальну підтримку ЗМІ. 


«Оскільки існує загроза, що процес роздержавлення може призвести до знищення суспільно-орієнтованої місцевої періодики, секретаріат НСЖУ звертається до Кабінету Міністрів України з вимогою виконати норми Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» і передбачити  в державному бюджеті на 2018 рік цільові кошти для підтримки реформованих редакцій, а також передбачити в держбюджеті кошти для обласних і районних держадміністрацій на висвітлення їхньої діяльності»,  – ідеться в заяві НСЖУ.


Заява секретаріату Національної спілки журналістів України

З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України «Про реформування державних та комунальних засобів масової інформації», завершується другий рік реформування державної та комунальної преси в Україні.


Секретаріат НСЖУ висловлює глибоку тривогу у зв’язку з повільним втіленням в життя вищезгаданого закону.


Як засвідчив аналіз, найбільша кількість реформованих видань у Вінницькій, Сумській, Тернопільській, Харківській та Хмельницькій областях.



Найменша кількість роздержавлених газет у Дніпропетровській, Київській, Закарпатській, Львівській, Чернівецькій та Чернігівській областях.


Якщо серед комунальних газет уже четверта частина реформованих, то серед державних – з 81 видання реформовано лише 8.


Слід констатувати, що упродовж двох років було зафіксовано випадки незаконного звільнення редакторів газет від займаних посад. Окремі органи державної влади та місцевого самоврядування досі не спромоглися прийняти рішення щодо свого виходу зі складу співзасновників редакцій газет. Є також приклади, коли і деякі трудові колективи не скористалися своїм законним правом на реформування.


Особливо складна ситуація склалася в об’єднаних редакціях, де під одним дахом виходять у світ газети, радіоефіри та телепередачі. НСЖУ звертається до Верховної Ради України не зволікати з розглядом внесенням змін до Закону України «Про реформування», які нададуть можливість відокремити друковані видання зі складу об’єднаних редакцій.


Реалії життя, здоровий глузд та інтереси держави підтверджують необхідність зваженого підходу до реформування преси, створення необхідної організаційної, правової бази цієї реформи. Оскільки існує загроза, що процес роздержавлення може призвести до знищення суспільно-орієнтованої місцевої періодики, секретаріат НСЖУ звертається до Кабінету Міністрів України в продовження реформи друкованої преси розробити державну програму «Мала преса» а також виконати норми Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» і передбачити в державному бюджеті на 2018 рік цільові кошти для підтримки реформованих редакцій, та передбачити в державному бюджеті для обласних та районних держадміністрацій кошти на висвітлення їх діяльності.


Національна спілка журналістів України звертається до місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування припинити втручатися в редакційну політику реформованих, державних та комунальних видань, переслідувати журналістів за критичні матеріали, відчужувати приміщення, які повинні відповідно до закону були передані в довгострокову оренду. НСЖУ залишає за собою право оголосити та оприлюднити на початку 2018 року списки ворогів реформування, які свідомо гальмують процес роздержавлення державної та комунальної преси в Україні.


фото - ednist.infо

1379Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: