Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 15 вересня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2017/09/15/hmelivska-gromada-ne-zdaetsja-borotba-za-shkolu-trivae.htm
новини, 15 вересня 2017

Хмелівська громада не здається: боротьба за школу триває


Сьогодні, 15 вересня, в прес-клубі м. Кропивницького під час прес-конференції представники громади села Хмельове Маловисківського району розказали про початок третього етапу боротьби за збереження своєї сільської школи - тепер вже у Вищому адміністративному суді України, а також, про нові обставини протистояння між громадою села з одного боку, і Маловисківською районною радою та районним відділом освіти Маловисківської РДА, з іншого боку.

 

Нагадаємо, що в селі Хмельовому Маловисківського району вже більше року триває протистояння між місцевою сільською громадою і представниками районної влади, що виникло внаслідок закриття Хмелівської ЗШ І-ІІ ступенів без урахування думки батьків, громади та освітян. З того часу люди зверталися до чиновників усіх рівнів, проводили низку акцій протесту, кілька гучних прес-конференцій, двічі блокували трасу державного значення Кропивницький-Умань. Але найважливіша боротьба хмелівчан за збереження школи тривала у судовій площині. Нагадаємо, що 17 березня 2017 року громада здобула перемогу в суді першої інстанції за позовом голови батьківського комітету школи Леоніда Назаренка щодо неправомірного закриття сільської школи. Суд тоді визнав протиправним і скасував рішення Маловисківської районної ради від 21 вересня 2016 року, яким була ліквідована Хмелівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, в частині, що стосується цього закладу. Втім, пізніше Дніпропетровський апеляційний суд це рішення скасував, і громада очікувала продовження судової боротьби.


4 вересня 2017 року суддя Вищого адміністративного суду України Мойщук М.І., керуючися статтями 214 , 215 КАСУ ухвалив відкрити касаційне провадження, і громада з новими силами готова відстоювати право на збереження своєї школи. Як виявилося, з новими силами вирішила протидіяти і районна Влада.


Боротьба не завершена і селяни налаштовані боротися до кінця за право дітей навчатися в стінах рідної школи.


Під час прес-конференції у прес-клубі Ганна Бур’ян, депутат Маловисківської районної ради, колишній директор школи розповіла:


«До сьогоднішнього дня ми зберігали приміщення школи, як тільки могли. Нині стан такий, що ми можемо відкривати двері школи, заводити дітей і починати працювати. Всі класи, все майно збережено. Однак після того, як надійшла ухвала Вищого адміністративного суду, було здійснено рейдерське захоплення приміщення. До приміщення школи під’їхали два автобуси з представниками Хмелівського НВО, щоб розпочати вивезення майна. Але батьки повстали і не пустили їх в школу. Ми бачимо, що все робиться для того, щоб знищити майно і тоді боротьба за цю школу закінчиться, бо не буде чого захищати.


На одній з прес-конференцій я повідомляла, що з нашої школи звільнилися кращі вчителі. Після цього на мене почали тиснути, мою репутацію паплюжити. У травні відбулася сесія районної ради, на якій мене «облили брудом», нинішнім директором був написаний пасквіль і зачитаний перед депутатами, текст якого роздрукували та роздали присутнім. Тепер я є небажаним депутатом і навіть небажаним жителем села. Мене звинувачують у тому, що я продовжую боротьбу, бо хочу стати директором школи, але для мене це не самоціль, я просто люблю дітей. Я маю стаж 37 років.


У мене взагалі таке враження, що  влада і ми живемо в різних світах. Нас запевняли, що жоден навчальний заклад не буде знищено, а що відбувається тепер, хочуть забрати майно і знизити школу. 


У нас на території села проживає 150 діток, 50 з них дошкільного віку. Ми маємо 42 заяви від батьків, які хочуть, щоб їх діти відвідували дошкільний навчальний заклад. Нас запевняли, що у нашій школі буде створено навчально-виховний комплекс. Але все залишилося тільки обіцянками.


Я згодна, що  треба щось міняти в освіті. Але таке враження, що влада просто не знає, що насправді відбувається на місцях.


Наші діти ходять до НВО за 3 км. Поки тепло – це не проблема, але підуть дощі, сніги. От вам і здоров’я дітей. 


Таке враження, що запустили по нашій державі асфальтний каток. Закриваються лікарні, школи. нашу країну залишають багато молодих людей, фахівців, бо не бачать майбутнього, і це дуже боляче. 


Наразі члени нашої громадської організації «Нам до всього є діло» на зібранні вирішили боротися до останнього і взяти майно школи під охорону».


Продовження читайте тут.


2187Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Сергій Шевченко18 вересня 2017 12:55
0
Чому не перевіряються слова "самих правдивих хмелівчан"? Ганна Бур`ян:"до НВО 3 км" Питання, як пані міряє? Від ганку школи до ганку 1200 метрів. Що діти кругами ходять, чи як у Назаренка, який возе своїх дітей у сусіднє село, мабуть діти в нього особливі і не можуть навчатись в НВО. І далі:"Наразі члени нашої громадської організації «Нам до всього є діло» на зібранні вирішили боротися до останнього і взяти майно школи під охорону»." А кому належить майно? А Районні Раді" Рада прийняла рішення, що не доцільно тримати дві школи в одному селі.
Відповісти
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: