Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: новини
Автор:
Дата: 28 листопада 2014
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/shortly/2014/11/28/svitlovodskii-raion-stav-ridnoju-domivkoju-dlja-pereselentsiv-zi-shodu.htm
новини, 28 листопада 2014

Світловодський район став рідною домівкою для переселенців зі сходу

Кіровоградщина продовжує приймати людей, які змушені були залишити місця постійного проживання у східних регіонах держави. 

Впродовж останніх десяти днів до нашої області прибули більше 450 осіб і на кінець листопада їх кількість складає понад 8 тисяч осіб. Найбільше проживають у обласному центрі, головним чином, у знайомих та родичів, а також у містах Олександрії й Світловодську. В обласному штабі затверджено та постійно оновлюється реєстр об’єктів, де можливо поселити ще більше тисячі осіб.

Доля кожної вимушено переміщеної особи на постійному контролі в очільників області та працівників служби порятунку. Зокрема, рятувальники зустрічають новоприбулих та супроводжують до місця проживання, допомагають влаштуватись, інформують, куди звернутись в першу чергу, щоб отримати матеріальну допомогу. Не менш важливою для людей, які у терміновому порядку залишають свою домівку, вириваються зі звичного оточення, є психологічна допомога. Її також надають переселенцям кваліфіковані фахівці Управління ДСНС. І мова йде не лише про екстрену психологічну допомогу, а й про психологічний супровід впродовж усього періоду адаптації на новому місці проживання.

Разом з психологами пожежно-рятувальної служби області, представниками районного штабу з питань переселенців та працівниками соціального захисту району ми побували у кількох родинах з Донецької та Луганської областей, які нині мешкають у селах Григорівка та Микільське Світловодського району.

Сьогодні на Світловодщині проживає 115 вимушено переміщених громадян. Ними опікується районний штаб та районна влада, які намагаються максимально врахувати всі потреби переселенців.

- Ми постійно працюємо над уточненням списку наявного у районі житла. Бо дах над головою – це найперше, чого потребують переселенці. – Впевнений голова Світловодської РДА Руслан Степура. – Крім того, потрібен теплий одяг, продукти харчування та побутові речі. Але з цим допомагають благодійні організації, волонтери. Місцеве населення також не залишається осторонь. Другою важливою річчю є робота. Причому не лише для того, щоб заробити кошти.

З тим, що робота допомагає скоріше подолати стрес, пройти шлях соціалізації та адаптуватись на новому місці, згодні й фахівці відділу психологічного забезпечення Управління ДСНС в області, які тісно співпрацюють з постраждалим населенням, що прибуває до нашого регіону зі східних областей. Психологи постійно відвідують родини переселенців вдома, надають консультації по телефону та при безпосередньому спілкуванні. Діагностувати емоційний стан дитини найкраще допомагає арт-терапія, адже багато маленьких переселенців на собі відчули жахи бомбардувань та терористичного насилля.

Багатодітна сім’я Афанасенків приїхали до Григорівки з Донецька. Їх дуже доброзичливо зустріли й прийняли у свою громаду нові сусіди. Двоє старших дітей без проблем були влаштовані у місцеву школу. Люди поділились, хто чим зміг. Тут вони відзначали важливу подію – перший День народження наймолодшої у родині доньки Тетянки.

Проте, не зважаючи на хороші стосунки з односельцями, жінка сподівається все ж таки навесні повернутись до свого дому, де їх чекає тато, який залишився у рідному місті, працює навіть під обстрілом, та час від часу провідує рідних на Кіровоградщині.

У селі Микільському в одному будинку мешкають одразу три родини: дві мами з дітками та старенька бабуся. Усі вони з різних населених пунктів Донеччини, але спільна біда згуртувала їх, тож живуть дружно: разом ростять дітей – їх тут аж п’ятеро, – доглядають стареньку бабусю, готують їсти. Тішаться з того, що зимуватимуть у теплі і зі зручностями, що завдяки односельцям мають усе необхідне, щоб перезимувати, вистачає харчів, діти ходять до школи, а головне - далеко від куль, бомбардувань та бандитів.

Варто відзначити, що долею переселенців переймаються багато людей і не тільки за велінням посадових обов’язків. Приміром, працівники Світловодського територіального центру соціального обслуговування зібрали майже 11 тисяч гривень, на які придбали необхідні для переселенців речі.

Як кажуть, з миру по нитці і нужденний буде ситим та одягненим, адже перед громадою будь-яка біда відступає.

Прес-служба У ДСНС в області



0522.ua

1709Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: