Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 2 вересня 2020
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2020/09/02/vpershe-v-istorii-ukraini-zhodnogo-dijuchogo-mera-vid-slugi-narodu-na-mistsevi-vibori.htm
політика, 2 вересня 2020

Вперше в історії України: жодного діючого мера від «Слуги Народу» на місцеві вибори


Партія «Слуга Народу» оголосила про участь у місцевих виборах і представила кандидатів у мери найбільших міст України. На партійному з’їзді, що відбувся в Києві за участю вищого керівництва держави назвали досягнення політсили й пріоритетні завдання, які стоятимуть перед майбутніми очільниками місцевих органів влади. 


Проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року має велике значення для партії «Слуга Народу» й Президента Володимира Зеленського. Отримання ключових посад у місцевих органах влади дозволить політичній силі глави держави вибудувати ефективну взаємодію між різними рівнями державного управління. А отже, й підвищити ефективність проведення необхідних реформ.


«Українці гідні отримати владу, близьку до людей, яка буде турбуватися про комфорт і зручність їхнього повсякденного життя. Місцеву владу, на яку можна буде впливати і яку можна буде контролювати не раз на п’ять років, а щодня, щохвилини. Владу, підзвітну й підконтрольну не олігархам, не місцевим кланам, а територіальній громаді, інтересам усіх її мешканців. Ми створили для цього всі законодавчі умови. Тепер настав час втілення реформ у реальне життя. Саме тому наша партія йде на місцеві вибори», — заявив під час виступу на з’їзді голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко.


Варто зазначити, що «Слуга Народу» – перша в історії  України партія, яка не висунула на місцеві вибори жодного діючого мера.


Середній вік більшості кандидатів – до 40 років. Як підкреслюють в партії, роблять ставку на молодих і амбітних. Але є й ті, кого молодими можна назвати за духом. Отже, «Слуга Народу» висуває наступних кандидатів у мери.


Вінниця – Сергій Борзов. 

Дніпро – Сергій Риженко.

Житомир – Віктор Євдокимов.

Запоріжжя – Віталій Тишечко.

Івано-Франківськ – Олександр Богачов.

Київ – Ірина Верещук.

Кривий Ріг – Дмитро Шевчик.

Кропивницький – Ольга Ковальова-Алокілі.

Львів – Тарас Кльофа.

Миколаїв – Тетяна Домбровська.

Одеса – Олег Філімонов.

Полтава – Сергій Іващенко.

Рівне – Віталій Коваль.

Суми – Тетяна Рябуха.

Слов’янськ – Ольга Алтуніна.

Тернопіль – Віктор Гевко.

Ужгород – Віктор Щадей.

Харків – Олексій Кучер.

Херсон – Юрій Кирилов.

Хмельницький – Інна Ящук.

Черкаси – Віталій Ільченко.

Чернівці – Віталій Другановський.

Чернігів – Юрій Тарасовець. 


Кандидатка на посаду міського голови Кропивницького Ольга Ковальова-Алокілі зазначила:

«Вибори до місцевих рад – це унікальна можливість сформувати вертикаль влади. Отримати єдину Зе!команду від Уряду до найменших сіл і селищ. Це дасть реальну можливість швидко і чітко впроваджувати зміни. А, тим більше, що після децентралізації вже такі повноваження є на місцях, такий фінансовий ресурс, що головне раціонально і ефективно його використовувати. Отримання ключових посад у місцевих органах влади дозволить політичній силі глави держави вибудувати ефективну взаємодію між різними рівнями державного управління. А отже, й підвищити ефективність проведення необхідних реформ».


Представники партії очікують на значну підтримку виборців, адже за рік команді Президента Володимира Зеленського вдалося виконати ключові передвиборчі обіцянки. За словами Олександра Корнієнка, це, зокрема, скасування депутатської недоторканості, відновлення покарання за незаконне збагачення, виведення з тіні ринків спирту, землі й бурштину. 


«Зараз представники старої системи, об’єднавшись із місцевими кланами, розраховують створити штучний конфлікт між центральною та місцевою владою, на хвилі якого прагнуть відігратися за поразку на президентських і парламентських виборах. Вони хочуть повернутися до влади, щоб повернути собі все награбоване раніше. Звісно ж, з відсотками. Але ці плани, хоч як добре вони не фінансувалися б, і якою гучною в них не була б зовнішня підтримка, не зупинять ані партію «Слуга Народу», ані Президента Зеленського, ані команду загалом. Ми добре засвоїли наказ наших виборців: не красти, не брехати й не здаватися», — сказав Олександр Корнієнко.


Іще одне досягнення, на якому наголошували учасники з’їзду —   завершення на законодавчому рівні реформи децентралізації. Уряд затвердив новий адміністративно-територіальний поділ 12 червня 2020 року. Згідно з ним, в Україні буде 1470 громад. А 17 липня Верховна Рада ухвалила постанову № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів». Кількість районів зменшилася більш ніж втричі — з 490 до 136.


Усе це сприятиме зростанню фінансових можливостей регіонів. Якщо порівняти з «дореформеними» часами, бюджети громад зросли  вчетверо — з 68,6 млрд у 2014-му до 275 млрд у 2019 році. А це — можливість покращувати інфраструктуру, медицину, освіту, впроваджувати місцеві програми розвитку тощо.


Ще один аргумент, з яким «Слуга Народу» йде на місцеві вибори — реальне покращення інфраструктури по всій країні. Передусім ідеться про проєкт «Велике Будівництво». У його межах цьогоріч будуються та ремонтуються понад 150 дитячих садочків, майже 250 шкіл, 170 спортивних споруд, більш ніж 400 амбулаторій і близько 4 тисячі кілометрів доріг як державного, так і місцевого значення. У низці областей обсяги ремонту автошляхів цього року більші, ніж за попереднє десятиріччя.


Успіхи «Великого будівництва» дають надію на виконання планів, про які каже Президент і керівництво партії. Так, уже на наступний рік оголошений амбітний проект «Велика Реконструкція», в межах якого по всій країні відбудовуватимуть пам’ятки історії та архітектури. Крім того, продовжиться ремонт і будівництво доріг та мостів. Загалом за 5 років запланували ввести в експлуатацію близько 24 тисяч кілометрів шляхів.


А простежити за виконанням обіцянок виборці тепер можуть самі, адже партія «Слуга Народу» ввела в законодавство інструменти реального контролю за місцевою владою. Кожного депутата місцевої ради можуть відкликати за народною ініціативою й рішенням партії, що висунула його на посаду. Також у планах на законодавчому рівні реалізувати механізм місцевих референдумів і посилити ефективність громадських слухань.


Лише за рік своєї діяльності партія «Слуга Народу» стала драйвером знакових, історичних для України рішень, — наголосив, виступаючи із заключною промовою, Президент Володимир Зеленський. За його словами, депутати ухвалили багато важливих законів для економіки, боротьби з корупцією, судової системи, медицини, культури, освіти, місцевого самоврядування. Утім, попереду ще багато роботи. 


«Багато не зроблено, саме тому розслаблятися зарано. Це був яскравий рік. Насичений і дуже непростий. Але ми вистояли. Згадайте, скільки було бруду й брехні на вашу адресу. Усе це не згадають наступні покоління. Упевнений, що залишаться тільки наші справи й результат», — підсумував глава держави.


Нагадаємо, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Вони проходитимуть за мажоритарною системою відносної більшості в населених пунктах, де менш ніж 10 тисяч виборців. Та вперше — за пропорційною системою з відкритими списками в містах, де понад 10 тисяч виборців. Таким чином громадяни голосуватимуть і за список  партії, і визначатимуть місце «свого» кандидата в цьому списку.


2648Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: