Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Анна Недлінська - науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи обласного художнього музею
Дата: 30 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2019/07/30/v-hudozhnomu-muzei-rozgornuto-vistavku-robit-50-vidtinkiv-blakiti-.htm
політика, 30 липня 2019

В художньому музеї розгорнуто виставку робіт «50 відтінків блакиті»

Анна Недлінська - науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи обласного художнього музею



30 липня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто виставку робіт з фондового зібрання музею «50 відтінків блакиті» - своєрідну присвяту літу, яке так швидко минає. Широка блакить неба, моря, ріки викликають солодкі спогади про відпочинок, активізують наші мрії.


Блакитний – це поєднання білого та синього кольорів. Він широко використовується в мистецтві та має своє особливе значення. Це колір мрії та ідеальності. Звідси поняття «блакитна мрія» - тобто прекрасна та недосяжна.  Для більшості людей саме цей колір асоціюється з небом, вселяє в душу оптимізм та спокій. Наголошує на тому, що кожен з нас може творити добро.


А ви знали, що у творчості видатного художника Пабло Пікассо був так званий «Блакитний період»? Це три роки життя митця у Парижі та Барселоні, коли переважаючим настроєм його полотен була сентиментальна меланхолія, виражена похмурими, холодними, подекуди ефірними відтінками блакитного.


В експозиції «50 відтінків блакиті» не має місця меланхолії чи поганому настрою. Тут представлено 27 живописних та графічних полотен присвячених гірським північним та південним пейзажам, морським та річковим краєвидам. Виконані вони у різних техніках та жанрових напрямках починаючи від реалізму та завершуючи абстракціонізмом. На роботах блакить грає палітрою тисячі тонів та напівтонів.


Дикою та чарівною красою морських хвиль притягують погляд відвідувача картини художників-земляків О.Ф. Фойницького (1886-1973) «Море» (1962),  В.О. Федорова (1920-1986) «Гурзуф» (1983), С.А. Дриги (1960) «Поєдинок» (2005),  С.Г. Шаповалова (1943) «Скелястий берег» (2006) та ін.


Доповнюють палітру неймовірна блакить кримської стародавньої фортеці  М.І. Гуляєва «Пейзаж з фортецею. Крим»  (1970-і рр.) та панорама одеського берегу  М.Д. Тодорова (1915-1997) «Біля берегів Одеси» (1964).


Величну ріку Дніпро оспівують у своїх роботах М.П. Глущенко (1901-1977) «Ранковий Дніпро» (1961) та В.Й. Патик (1926-2016 ) «На Дніпрі» (1982).


Цікаво блакитний колір у своїх роботах використовує представник «суворого стилю», художник-земляк П.П. Оссовський (1925-2015) «Похмурий ранок» (2000) та «Біла ніч»  (2000). Композиція та кольорові рішення його полотен лаконічні, прості, без зайвої деталізації.  Блакить неба та води різного, навіть контрастного відтінку без плавних переходів. В період «хрущовської відлиги», коли ідеологічний тиск на митців знизився, «суворий стиль» став одним із напрямків відходу від соцреалізму, таким собі індивідуальним творчим почерком.


Цікавою родзинкою експозиції є невеличка робота представника академічного живопису Ю.Ю. Клевера (1850-1924) «Човен на березі моря» (1903).На полотні яскраво вираженакомпозиційна чіткість, зрозумілість та простота взаємозв’язку рибалок  з морем. Завдяки тонкому відчуттю світла та тіні, вмінню перенести на полотно легку світлову перспективу створюється романтичний захід сонця над морем. Також проглядають на картині ще кілька деталей характерні для цього художника  - відсутність педантичної розробки дрібних деталей, напівпрозорий силует човна, що нанесений вже на закінчену поверхню моря та звичка, як у І. Айвазовського, не випускати з майстерні не підписаних  ним робіт.


Експозиція «50 відтінків блакиті» нагадує нам також про потребу та вміння творити добро й допомагати іншим. Тут представлені роботи передані до фондового зібрання музею в рамках мистецької благодійної акції «Великодній Благодійний Аукціон». Цікава історія пов’язана з полотном Заслуженого художника України  О.М. Чередниченка (1958р.н.) «Херсонес. Яхтклуб» (2011), яке передала родина Сидоренків для участі у Восьмому Великодньому Благодійному Аукціоні. Пам’ятаю як у 2017 році до залу енергійною ходою зайшла меценатка Тетяна Чорна, швидко оглянула лоти й ще до початку аукціону поцікавилась, яку саме роботу хотів би отримати музей до фондового зібрання. Відповідь була однозначна - дуже хотілося мати картину Олександра Чередниченка, адже саме творів цього митця в нас ще не було. Після  шалених торгів пані Тетяна придбала її та передала до фондового зібрання. А ще більше хочеться подякувати митцям, які на безкоштовній основі передають полотна в якості лотів. 


Полум’яно-червоною пальмою серед розміреної блакиті неба та моря зупиняє погляд картина художника-земляка Д.В. Тарасенка (1988р.н.) «По Чорноморським мотивам» (2015), яку автор передав в 2016 році для участі в Сьомому Великодньому Благодійному Аукціоні. Придбав давній друг музею, Руслан Згривець та передав 4 січня 2018 року з нагоди 25-ї річниці з дня заснування Кіровоградського обласного художнього музею. Зовсім нещодавно фондове зібрання музею поповнили роботи, що приймали участь в ювілейному Десятому  Великодньому Благодійному Аукціоні. З їх числа тут представлена картина «Натхненна Норвегією» (2017) із зображенням замріяного обличчя дівчини серед легких пухнастих хмарин, створена молодою художницею А. Давиденко (творчий псевдонім Alina Lindau).


Це лише невелика частина імен, тих хто допомагав й надалі допомагає музею творити добро і кожного хотілося б пригадати та подякувати. Тому запрошуємо  в останній літній місяць завітати до Кіровоградського обласного художнього музею  й насолодитись безтурботною блакиттю неба, моря та річок. Для поціновувачів мистецтва є можливість відкриті для себе нові горизонти серед розмаїття представлених стилів в нашій експозиції. 

    


               

5242Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: