Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Прес-клуб реформ, фото та відео - Анна Горобцова
Дата: 21 липня 2019
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2019/07/21/marafon-u-den-viboriv-chetverta-informatsiina-sesija.htm
політика, 21 липня 2019

Марафон у день виборів: Четверта інформаційна сесія

Прес-клуб реформ, фото та відео - Анна Горобцова

Щоразу під час виборів - місцевих, парламентських, президентських - громадська організація "Прес-клуб реформ" проводить інформаційний марафон. Це серія прес-конференцій, під час яких політики та громадські діячі діляться із журналістами інформацією про те, як проходять вибори на Кіровоградщині. Сьогодні, 21 липня у Прес-клубі відбулося чотири прес-конференції, а заключна п’ята прес-конференція по виборам відбудеться у понеділок 22 липня та почнеться об 11.00.


Відкрила четверту інформаційну сесію у рамках Марафону у день Парламентських виборів координаторка Прес-клубу реформ Вікторія Талашкевич. Вона привітала присутніх та глядачів, які долучилися до ефіру онлайн, а також нагадала про перші три інформаційні сесії та пообіцяла, що і наступні будуть публікуватися онлайн.



Також Вікторія розповіла, що у рамках Марафону зібрано 2500 грн., на які за рішенням журналістів міста буде придбано саджанці дерев і висаджено їх восени у Кропивницькому. Далі координаторка Прес-клубу передала слово спікерам та спікеркам.




Першим виступив заступник голови обласного штабу партії «Слуга Народу» Ігор Волков. Він пообіцяв, що названий штаб буде прискіпливо слідкувати за окремими дільницями, по яким вони мають інформацію, що опоненти планують підвозити виборців. Там, де буде різко підвищуватися явка виборців, команди як партії «Слуга Народу», так і інших партій, з якими пан Ігор передбачає, що може бути коаліція у майбутньому парламенті, будуть вживати відповідних заходів.





Наступним виступав кандидат у народні депутати по 99-му округу Володимир Зайченко. Він наголосив, що дільниці у місті працюють у штатному режимі. "Вибори у нашому місті проходять нормально - нудно і невесело", - пожартував пан Володимир. Хоча і додав, що на деяких дільницях, як от у будинку для людей з інвалідністю, спостерігається аномальна явка виборців, наприклад 98%.






Далі виступив 
Євген Гурницький, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Кіровоградській області. Він наголосив, що є суттєві порушення - один випадок на окрузі 101, а також 12 випадків видачі бюлетенів без паспорту на одній з дільниць.Також виступала з інформацією керівниця асоціації "Громадські ініціативи" Любов Лук’янцева


Активісти цього об'єднання здійснюють спостереження від Комітету Виборців України у Кіровоградській області. За інформацією експертки, виборці Кіровоградщини менш активні, порівняно з достроковими виборами до Верховної ради у 2014 році.



"Станом на 16:00 годину явка виборців склала 38,75%, а у 2014 році на цей час активність виборців складала 44,05%", – уточнила Любов Лук’янцева.



  Вона також розповіла, що спостерігачі зафіксували грубе порушення виборчого законодавства на низкі дільниць 99 і 100 округів. Зокрема, члени ДВК заповнювали бланки протоколів вечірнього засідання комісії ще до його початку. “Заповнення протоколів здійснюється вже після 20 години – після закінчення голосування і закриття дільниць. Ми ж помітили на кількох дільницях, що члени ДВК почали заповнювати протоколи наперед. Навіть якщо вони при цьому записують лише “шапку” протоколу, це вже є порушенням“, – зазначила Любов Лук’янцева.



Також вона розповіла, що у Черняхівці (100 округ) для поліцейського організували пункт відпочинку позаду кабінок для голосування, що можна вважати порушенням. А на дільницях у трьох селах 101-го округу понад дві години не було електропостачання, тому вони найпізніше подали до ЦВК інформацію про активність виборців. Вона в першу чергу показала кілька фото, які фіксують, як у кабінки для голосування виборці заходять з дітьми або з собачками. Але за словами експертки це не є значним порушенням.



Наступним виступив кандидат у народні депутати 
Тігран Хачатрян, який повідомив, що відвідав 37 дільниць і подивився, як працюють члени ДВК, їхнє керівництво і високо оцінив ті зусилля провести вибори чесно і прозоро, яких докладають члени комісій. Також пан Хачатрян подякував журналістам за те, що вони брали участь в інформаційних сесіях і дали можливість кожному донести свою позицію до широкої громадськості.



Останнім на цій інформаційній сесії Наступним виступив кандидат у народні депутати 
Олександр Цертій. Він зазначив, що приємно вражений явкою виборців - вона є вищою у Кропивницькому, ніж в середньому по Україні, і вищою, аніж прогнозував його штаб, а це означає, що і кандидатам, і партіям вдалося мобілізувати свій електорат. 


Пан Олександр висловив стурбованість щодо залишків агітаційної реклами - плакатів, біг-бордів - по місту і зазначив, що партіям та кандидатам варто на майбутнє відмовитися від такої нездорової та неетичної практики. Також Олександр Цертій зазначив, що на деяких дільницях комісії працюють у дуже складних і некомфортних умовах, і виправити це може місцева влада, що і потрібно зробити до наступних виборів.Наступна прес-конференція у Прес-клубі реформ відбудеться у понеділок 22 липня об 11.00! 



Нагадаємо, що ви можете підписатися на чат-бота "Помічник виборця", що був створений у рамках проекту. Просто тисніть на посилання https://m.me/427760384745537?ref=w6620707 - і далі натискайте на кнопку "Почати", щоб бути в курсі подій навколо виборів. У цьому чат-боті зібрана інформації про партії, їхні програми та списки кандидатів, а також - окремо, по трьом областям (Кіровоградська, Полтавська та Черкаська) інформація про кандидатів-мажоритарників: їхні фото, біографії та програми. Також у чат-боті кожен виборець може знайти свою дільницю та зайти у персональний кабінет, розташований на сайті ЦВК. Станом на день виборів на чат-бот "Помічник виборця" вже підписалося 3 200 осіб.

4207Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: