Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Олександра Лєвіна спеціально для "Кіровоград24"
Дата: 22 червня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2018/06/22/misk-rada-svoim-rishennjam-pririvnjala-elitni-restorani-v-tsentri-mista-do-saraiv-na-okolitsi.htm
політика, 22 червня 2018

Міська рада своїм рішенням прирівняла елітні ресторани в центрі міста до сараїв на околиці

Олександра Лєвіна спеціально для "Кіровоград24"


«Все буде 0,3» саме цією крилатою фразою міського голови Андрія Райковича можна охарактеризувати сьогоднішнє скандальне засідання сесії міської ради міста Кропивницький. Кількатижневе протистояння бізнесу і громадськості з міською владою досягло сьогодні апогею в сесійній залі. Власне з чого все почалося? Свого часу урядом Арсенія Яценюка було прийнято рішення, яким дозволялося місцевим радам встановлювати податок на нерухомість з об’єктів відмінних від земельних ділянок до 1,5 відсотка з квадратного метру з мінімальної заробітної плати. Різні ради встановлювали розмір ставки на свій розсуд. Але вже тоді сама природа цього податку викликала багато дискусій, адже не можна ставити знак дорівнює між рентабельністю магазину в центрі міста і на його околицях. Такі дискусії були в тодішньому Кіровограді, а теперішньому Кропивницькому. Тому, свого часу, рада минулого скликання прийняла погоджене рішення встановити ставки 0,1 відсотка з квадратного метру від мінімальної заробітної плати для комерційної та приватної нерухомості та 0,01 відсотка для сараїв, гаражів, хлівів, туалетів на вулиці, дач та інших господарських приміщень. це був компроміс між владою, громадою та бізнесом.


Кілька тижнів тому департамент економіки міськвиконкому опублікував на офіційному сайті міської ради міста Кропивницького аналогічний проект рішення на наступний рік проте вже за тиждень після цього на засідання профільної планово-бюджетною комісією міської ради було винесено інше рішення яке підвищувало цю ставку в 5 разів.


Профільна комісія не дала жодного голосу за таке підвищення. Проте не зважаючи на це 5-тикратне підвищення податку все ж було винесено на засідання виконкому і також не набрало необхідної кількості голосів. Причому двічі. Натомість пропозиція члена виконкому Олександра Дануци встановити податкової ставки від 0,1 до 0,5 для того щоб застосувати диференційований підхід до різних видів бізнесу та нерухомості - набрала більшість. 


Після цього представниками бізнесу було ініційовано проведення круглого столу з представниками влади для узгодження компромісного рішення. Представників всіх без виключення асоціацій підприємців, бізнес структур та громадськості обурив єдиний підхід влади до оподаткування в 5 разів всіх видів бізнесу та нерухомості. Там було створено робочу групу до якої увійшли: заступник міського голови, керівник департаменту економіки міськвиконкому, представники асоціації підприємців, бізнес структур та громадськості. Було вирішено в рамках прийнятого виконкомом коридору ставок від 0,1 до 0,5 напрацювати спільно компромісне рішення. Але цього не сталося. Натомість міська влада терміново і досить не очікувано винесла на сьогоднішнє сесійне засідання ставки податку ні з ким не радячись. це викликало не задоволення і обурення представників бізнесу і громадськості.


Перед початком сесії виступив член виконкому Олександр Дануца, який прямо сказав що рішення і про підвищення податку на нерухомість і про підвищення з 10 до 15 відсотків єдиного податку для фізичних осіб підприємців другої групи оподаткування «це оголошення війни малому, середньому та великому бізнесу міста Кропивницького». Також він зацитував звернення трьох найбільших підприємницьких асоціацій міста до міського голови Райковича в якому вони просили залишити ставки на нинішньому рівні  і спільно з владою відпрацювати диференційований підхід до цього питання (повний текст звернення читайте нижче.) Його підтримав представник бізнесу Олександр Тарасов, який зазначив, що не можна ставити однакові ставки, наприклад, для гуртожитків і готелів, або для дач, сараїв і ресторанів.


Тим не менш коаліції «Нашого краю» Опоблоку та інших вдалося «протягнути» це питання в порядок денний засідання. обговорення цього резонансного питання біло надзвичайно бурхливим. Пропонувалися десятки поправок, таких як, зниження податкових ставок для складських приміщень, спортивних залів, дач та ін. Член фракції БПП «Солідарність» Ігор Голофаєв в своєму виступі підтримав звернення промисловців і підприємців про те щоб залишити діючі ставки і в робочому режимі узгодити диференційовані ставки. Також Голофаєв повідомив, що пропрезидентська фракція більшістю голосів не  підтримала обидва проекти рішення, які можуть збільшити податкове навантаження на малий, середній та великий бізнес Кропивницького.


Керівник фракції Опоблоку в раді Анна Ніжнікова в дуже емоційній формі запропонувала підприємцям самим фінансувати школи і дитсадки, бо за її словами «вона сама особисто кладе цеглу і плитку в себе в школі». На що радикал Михайло Демченко згадав нещодавній випадок із затриманням правоохоронними органами керівника державної архітектурно будівельної інспекції міської ради міста Кропивницького. Керівник однієї з постійних комісії ради Михайло Бєжан задав просте питання: «Скільки конкретно грошей до отримає міський бюджет у випадку тог чи іншого підвищення податкових ставок?». На що, керівники департаменту економіки і управління фінансів, не змогли дати відповіді.


Дискусія досягла апогею. І тоді міський голова запропонував голосувати податкову ставку 0,3 для всіх категорій, що підлягають оподаткуванню. Його пропозиція набрала мінімальних 23 голоси «за». На практиці це означає, що елітний ресторан на Дворовій чи Великій Перспективній буде платити тіж самі гроші з квадратного метра площі, як і бабуся за свій сарай чи хлів десь на Балашівці чи Великій Балці. Так само зрівняли платежі готелів і гуртожитків. Однакову ставку платитимуть казино, театри і вищі учбові заклади. Рішення, яке очевидно, розумним чи виваженим назвати не можна.


Нижче ми подаємо копії того рішення, яке пропонувалося департаментом економіки з урахування диференційованого підходу, по категоріям нерухомості. За словами представників бізнесу і громадськості навіть воно було не досконалим, бо як мінімум, не було узгоджено. Проте рішення встановити всім категоріям єдину ставки – це взагалі нонсенс.


Ну і наступним своїм рішенням, тими самими мінімальними, 23 «за» міська влада підняла єдиний податок для ФОПів 2-ї групи з 10 до 15 відсотків.


Прізвища депутатів, які проголосували за ці неоднозначні та резонансні рішення ми опублікуємо згодом.



Міському голові м.Кропивницький Райковичу А.П.


Звернення


На засіданні Виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького, яке відбулося 12 червня 2018 року, ухвалено рішення, яким в цілому підтримано проект рішення «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки». Зазначений проект рішення (доопрацьований 07.06.2018р.) оприлюднено в мережі Інтернет на сайті Міської ради міста Кропивницького.


Як вбачається із оприлюдненого проекту рішення, ставки податку на нерухоме майно для всіх видів будівель та споруд встановлено в розмірі 0,5% за 1кв.метр розміру мінімальної заробітної плати.


Водночас, Міським головою та членами виконкому при ухваленні зазначеного рішення, запропоновано та підтримано пропозицію про необхідність диференційованого підходу до встановлення ставок податку на нерухомість від 0,1 до 0,5 відсотка за 1кв.метр розміру мінімальної заробітної плати.


Оскільки зазначений вище регуляторний акт має важливе суспільне значення для громадян нашого міста, вважаємо неприпустимим формальний підхід до визначення ставок податку на нерухомість.

  Також, звертаємо увагу на необхідність неухильного дотримання чинного законодавства України щодо здійснення регуляторної політики та ухвалення регуляторних актів, зокрема: Конституції України, Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» тощо.

Дослідивши оприлюднену на офіційному веб-сайті Міської ради міста Кропивницького інформацію щодо вищезазначеного проекту рішення, можна дійти висновку про порушення встановленого Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» порядку підготовки, оприлюднення, обговорення та прийняття регуляторного акту. Так, відсутнє повідомлення про оприлюднення проекту рішення, відсутній аналіз регуляторного впливу стосовно запропонованого проекту, підписаний його розробником, фактично позбавлено громадян та суб’єктів господарювання та ін. в обговоренні проекту, а, отже, порушено ст.19 Конституції України.


Керуючись ст.6 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», зважаючи на актуальність порушеного питання для мешканців міста та суб’єктів господарювання висловлюємо свою незгоду з запропонованим та оприлюдненим проектом рішення, оскільки вважаємо, що запропоновані ставки податку на нерухомість негативно вплинуть на соціальне становище громадян, знизять конкурентоздатність суб’єктів господарювання, погіршать стан об’єктів інфраструктури міста, ускладнять доступ споживачів до медичних, культурних та освітніх послуг.


Враховуючи вищенаведене, просимо:


1.  розглянути та врахувати наші пропозиції щодо ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (додаються);


2.  згідно ст.ст.8, 9 ЗУ «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» оприлюднити на офіційному веб-сайті Міської ради міста Кропивницького аналіз регуляторного впливу стосовно запропонованого проекту рішення «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»;


3.  залучити підписантів цього листа до відкритого обговорення регуляторного акту, зокрема проекту рішення «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»;


4.  повідомити підписантів цього листа про результати розгляду зауважень та пропозицій до проекту рішення «Про встановлення ставок та пільг із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».


Голова Кіровоградської обласної об’єднаної організації роботодавців    П.Л.Штутман


Голова Кіровоградського обласного відділення всеукраїнської громадської організації «Український

союз промисловців і підприємців»  Є.С.Бахмач


Голова обласної організації платників податків  І.В.Волков



                

4473Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: