Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Вікторія Талашкевич, для Кіровоград-24 із Брюсселю, фото - УНН
Дата: 11 червня 2018
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2018/06/11/dva-naibilshi-sojuzniki-ukraini-tse-ukrainska-armija-i-ukrainskii-flot.htm
політика, 11 червня 2018

Два найбільші союзники України – це українська армія і український флот

Вікторія Талашкевич, для Кіровоград-24 із Брюсселю, фото - УНН

Глава Місії України при НАТО Вадим Пристайко переконаний, що виживання України як держави залежить виключно від зусиль, які вона застосує для захисту своїх кордонів і розвитку обороноздатності. На цьому він наголосив днями під час зустрічі із українськими журналістами у Брюсселі, які завітали до міста у рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа».

- Україна вже два десятиліття спеціальний партнер НАТО, існує і ефективно діє комісія Україна-НАТО, що дозволяє нам вести постійний діалог, отримувати допомогу як для військових так і в інших сферах, а також налагоджувати партнерство та розвивати нашу армію, - підкреслив Вадим Пристайко. За його словами, всередині НАТО створено кілька трастових фондів, в які вкладають гроші країни-члени Альянсу, і які вже далі фінансують профільні програми. Наразі для України надзвичайно важлива допомога із фонду, який займається лікуванням бійців. Наприклад, зараз у 
Бельгії лікується троє наших вояків і вони йдуть на поправку саме тут, хоча лікувалися до цього в інших країнах. Ці хлопці мають бажання після закінчення лікування та реабілітації повернутися на фронт.

Окремі кошти із іншого фонду НАТО витрачаються на навчання та підготовку військових, чим також активно користується Україна. Крім цього, Альянс допомагає Україні у випадку криз та катастроф цивільного характеру, як то аварія на каналізаційній системі у Харкові, куди НАТО привезло унікальний насос навчання, або повені на Закарпатті. Також з’явилося чимало проектів, зокрема, присвячених ролі жінок в армії, а також удосконаленню логістики, покращенню сухих пайків для солдатів, вивченню англійської мови, тощо. Натомість, є речі, які повинна зробити виключно Україна. Або вона мала зробити це давно, а нині це неможливо, або складно.

- Ми не спромоглися за роки незалежності розграничити кордон по Азовському морі. Результатом переговорів було те, що Україна і Росія свого часу досягли домовленості про те, що Азовське море - це внутрішнє море Росії та України, що зручно для Москви. В результаті цього військові експерти оцінюють як дуже високі саме ризики висадки російських військових з боку Азовського та Чорного моря, - розповідає Вадим Пристайко.

Що може зробити Україна, щоб дійсно почати модернізувати військові сили і нарощувати присутність військових у стратегічних зонах та відвойовувати захоплені території? На сьогодні обсяг обронно-військового бюджету (а сюди входять поліція, прикордонники, національна гвардія і так далі) складає всього 5,2%. З одного боку це немало, але чи достатньо для країни, в якій відбуваються активні військові дії?

- Якщо країна хоче захистити свої кордони і повернути назад окуповані землі, треба напрягтися і витратити гроші на військових, а не платити високі пенсії і субсидії, щоб перемогти на наступних виборах, - переконаний Вадим Пристайко. Він коментує, що два найбільші союзники України – це українська армія і український флот, і виживання та поступ України як держави залежить виключно від зусиль, які вона буде застосувати для цього.

2735Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: