Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Олександра Левіна, для "Кіровоград24"
Дата: 27 грудня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/12/27/raikovich-pokazav-hto-v-radi-gospodar.htm
політика, 27 грудня 2017

Райкович показав хто в раді господар

Олександра Левіна, для "Кіровоград24"



Наступний, після католицького Різдва, ранок в міській раді Кропивницького видався похмурим для провладної коаліції на чолі з секретарем міськради Андрієм Табаловим. Удар вони отримали звідти звідки менше всього очікували – від міського голови Андрія Райковича. 


Варто зазначити Андрій Павлович, того ранку, здивував багатьох тим, що на апаратній нараді оголосив про своє вето на скандальні зміни до програми житлово-комунального господарства, які були «протягнуті» на минулому сесійному засіданні коаліцією «Нашого краю» та Опоблоку. Коли міський голова оголосив про таке своє рішення на апаратній нараді, то в 215 аудиторії  повисла справжня «мертва тиша». Секретар від несподіванки аж привстав, а кілька людей, підконтрольних фактичному керівнику Опоблоку депутату обласної ради Вадиму Волканову, вибігли телефонувати своєму шефові.


Для розуміння того, що відбулося треба нагадати, як приймалась ця програма і чому вона так важлива для коаліції Табалова-Волканова.


На минулому сесійному засіданні було прийнято бюджет міста Кропивницького на 2018 рік. Він пройшов попередні тривалі обговорення в профільних комісіях міськради, був ними підтриманий, як і затверджений виконавчим комітетом. Це дозволило отримати підтримку в голосуванні за бюджет майже всім складом міської ради (38 – «за»). Але бюджет це лише рядки про доходи та видатки. Ключове значення мають бюджетні програми, саме в них розписано детально на які саме об’єкти будуть в наступному році витрачатись кошти. Обговорення бюджетних програм, як правило, і займає найбільше часу і саме в дебатах навколо них депутати найбільше ламають списи. В першу чергу тому, що кожен з депутатів представляє один із 42 округів обласного центру і абсолютна більшість з них хоче переобратись і на наступний термін тому намагаються, якнайбільше «затягти» бюджетних коштів на свої округи. Як раз тому програма ЖКГ і є найбільш затребуваною. Там дороги, дахи, ліфти, освітлення, при будинкові території та багато іншого. В сумі приблизно 200 мільйонів гривень. Власне, цю програму завжди приймають «з боєм», проте цього разу, за словами багатьох учасників процесу, це був просто «беспредєл». Програму «написали» за ніч перед минулим сесійним засіданням і ранком в четвер терміново скликали профільну депутатську комісію з питань ЖКГ для того щоб затвердити її і винести на сесійне засідання. На цьому засіданні стався скандал - більшість з депутатів не бачила «нічних змін». Фактично, ця програма існувала в одному екземплярі і депутатам роздана не була. Проект рішення, який мав виноситися на сесію не провисів необхідний за законом термін на сайті міськради.


Депутати з «Нашого краю» та Опоблоку «протягуючи» необхідні їм зміни грубо порушувати регламент ради, що згодом підтвердила і керівник юридичного департаменту Марина Смаглюк. Врешті, це скандальне засідання комісії, тривало майже 3 години, що затягнуло початок сесії. І весь цей час міський голова Райкович сидів в напівпустому залі під прицілом журналістів та громадськості, які мало розуміли, що відбувається і чому не починається важлива бюджетна сесія. Міський голова чудово розумів, що коаліція на яку він спирався останнім часом підклала йому «свиню», виносячи це скандальне рішення саме на це засідання. Під зривом було позитивне голосування за головний фінансовий документ міста. Врешті, не зважаючи на тиск, профільна комісія таки не прийняла рішення про підтримку цих скандальних змін. Але це не завадило голові цієї комісії вже, як звичайному депутатові внести пропозицію про включення програми ЖКХ в порядок денний. Це збурило більшість депутатів, але, все ж таки, мінімальною кількістю голосів (22 - "за") програму включили. Згодом, теж майже такою ж кількістю голосів це рішення "протисли" вцілому. На пряме запитання депутата від пропрезидентської «БПП «Солідарність» Валентини Яремчук – «Чий це сценарій?», секретар міської ради Андрій Табалов відповів, що його. І справді навіть короткого аналізу прийнятих змін достатньо щоб побачити, що найбільше об’єктів на свої округи отримали депутати з «Нашого краю» та Опоблоку. Для прикладу найбільша фракція в раді пропрезидентська БПП «Солідарність» отримала на свої округи стільки ж об’єктів скільки найменша фракція в раді «Рідне місто», яка складається з трьох депутатів, включаючи Олександра Шамардіна та його дружину.


Звичайно, це обурило депутатів і у вівторок на «земельну» сесію в знак протесту не прийшло майже половина депутатського корпусу – депутати з БПП «Солідарність», «Батьківщини», «Самопомочі», «Укропу». Тому на початку засідання електронна система реєстрації показала, що в залі зареєструвалося лише 20-ть народних обранців. Цікаво, що їх було більше, проте не реєструвались депутати з Опозиційного блоку. В кулуарах це пояснювали тим, що таку вказівку вони отримали від Вадима Волканова, якого обурило вето міського голови на програму ЖКГ. І справді неочікуваний і рішучий крок Андрія Райковича поставив коаліціянтів в неприємну позу. Для подолання вето необхідно дві третіх голосів від складу ради, а коаліція «Нашого краю» і Опоблоку останні півроку заледве натягує мінімум на ключових для себе питаннях. Тому вето подолати їм не вдасться однозначно. Очевидно, що вони спробують піти шляхом внесення нового рішення, яке мало чим відрізнятиметься від старого, але навіть якщо вони зможуть назбирати на це голоси, то ніхто не гарантує, що міський голова знову не накладе вето.


Тому коли з’ясувалося, що на сесії немає кворуму, міський голова оголосив перерву і доручив секретарю ради провести консультації з керівниками фракцій щодо участі у засіданні. Зрештою, в той день Райкович в залі вже не з’явився, а майже дві години спілкувався, в своєму кабінеті, з головою міської організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Олександром Дануцею. Саме в цей час, в інформаційному просторі, з’являється заява пропрезидентської фракції про повну підтримку рішення міського голови накласти вето на скандальні зміни до програми ЖКГ.


З боку, так званої, провладної коаліції не знаходиться нічого кращого, як у відповідь на неочікувані для них рішення, розповсюджувати чутки про те що міський голова збирається подати у відставку.


Чим закінчиться ця справжня драма в стінах міської ради побачимо вже після свят. Символічно, що саме в той день на стіні будинку з колонами замінили стару вивіску «Кіровоградська міська рада» на нову «Міська рада міста Кропивницького».


4143Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: