Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор:
Дата: 27 жовтня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/10/27/nardep-jarinich-prezentuvav-drugii-etap-programi-iodizatsii-ta-vitaminizatsii-naselennja.htm
політика, 27 жовтня 2017

Нардеп Яриніч презентував другий етап програми йодизації та вітамінізації населення


Сьогодні, 27-го жовтня, в прес-клубі відбулася прес-конференція народного депутата України Костянтина Яриніча, під час якої було представлено другий етап Програми йодизації та вітамінізації мешканців Кропивницького.


Яриніч Костянтин, який є заслуженим лікарем України, кандидатом медичних наук, ініціатором Програми радіаційного і соціального захисту, розробником Проекту йодизації та вітамінізації, зокрема, розповів: 


«Спочатку хочу поздоровити всіх нас з тим, що ми вже не повернемось в стару систему охорони здоров’я. Я задоволений, що минулого тижня Верховна Рада, у другому читанні, проголосувала законопроект, який докорінно змінить систему охорони здоров’я в Україні. Ще багато роботи попереду, бо це не реформа, яку можна зробити за один день, чи одним законом. Це величезна кількість підзаконних актів, постанов, над якими сьогодні працює Міністерство охорони здоров’я, і всі профільні міністерства, які до цього мають відношення. Звичайно, система, що існувала до цього дня, не влаштовувала ні пацієнтів, ні лікарів, ні владу і я впевнений в тому, що ми йдемо правильним шляхом і в правильному напрямку. І вже в 2018 році на первинній ланці надання медичної допомоги, не тільки у нас в обласному центрі, а й по всій Україні почнуться серйозні зміни, які кожен з вас відчує, бо сімейний лікар, педіатр і терапевт – це та ланка, яка з вами буде стикатися постійно, не зважаючи на те, хворієте ви чи ні, бо профілактика, це головне на чому сьогодні базується здоров’я нашого населення. 


В Україні працює багато програм, але я хочу нагадати, що є ціла державна програма, яку ми сьогодні розробляємо тут на Кіровоградщині для захисту нашого населення від іонізуючого випромінювання. У нас катастрофічна ситуація і її треба терміново виправляти. Яким чином? Ми бачимо це в розвитку програми, над якою сьогодні працюємо. Я готовий надати вам інформацію, що створена вже концепція і на наступному тижні буде проведено круглий стіл. Там буде остаточне обговоренні концепції цієї державної цільової програми і в мене є домовленість з прем’єр-міністром Гройсманом про те, що наприкінці цього року, разом з губернатором області, ми будемо захищати цей проект вже безпосередньо в кабінеті міністрів. 


Щодо програми йодизації та вітамінізації жителів обласного центру, я впевнений, що ця програма, про яку ми сьогодні будемо говорити, стане часткою великої державної цільової програми, бо вона дійсно показала нам, що ця програма може і повинна існувати. Це не медична програма, це соціальна програма, яка створена для того, щоб показати людям, що піклуватися за своє здоров’я треба перш, ніж лікуватися.


Я зазначу, що ми пройшли непростий шлях, кілька місяців працювали у цьому напрямку». 


Про те, як реалізовується програма у Кропивницькому розповіла Ганна Трушевич, координатор Проекту йодизації та вітамінізації, помічник-консультант народного депутата України Костянтина Яриніча:


«Перший етап йодизації та вітамінізації відбувався в три хвилі. У липні, серпні та вересні. Протягом всіх трьох хвиль працювало п’ять мобільних приймалень народного депутата, в яких можна було отримати йодовану воду і одна в центрі міста для інформування населення про програму. Ці чотири мобільні приймальні були встановлені в 35 локаціях з метою інформування мешканців, а також було охоплено всі без виключення мікрорайони міста. Протягом трьох місяців щодня всі бажаючі могли пройти профілактику в громадській приймальні народного депутата Костянтина Яриніча. Мешканці отримали 6534 одиниці йодованої води, постійно діючими учасникам програми стали 3 895 мешканців нашого міста. Це ті, які отримали екокартки. Отримали йодовану воду в першу хвилю – 968 жителів міста, в другу хвилю – 2182, в третю – 3303 особи. 


Також була четверта хвиля. На початку жовтня всі бажаючі могли приходити в громадську приймальню і отримувати йодовану воду. Це був 81 житель міста».


Про важливість водопостачання організму розповіла Валентина Прокудіна, лікар-ендокренолог 1-ї категорії:


«Я хочу нагадати вам про те, що від йододефіциту потерпає 30% населення планети. В тому числі, жителі України, Росії, Білорусії. 


Жителі України, за добу, з продуктами харчування вживають приблизно 50-70 мікрограм йоду, при добовій потребі в цьому мікроелементі – 150-200 мікрограм. Як вирішувати ці питання? Це може бути масова профілактика у вигляді промислового йодування солі, вживання йодованої води, йодомарину, калію йодиду, і один із варіантів індивідуальної йодопрофілактики – це вживання харчової добавки «Йод актив плюс». 


Що собою представляє цей препарат? Це унікальна сполука йоду з молочним білком казеїном, це та сполука, яку отримують діти під час грудного вигодовування в перші місяці свого життя. Тобто цей шлях біотрансформації найбільш фізіологічний. Біотрансформація йоду відбувається таким чином, що при недостачі йоду в організмі ферменти активні і вони активно відщепляють йод з цієї сполуки, а при надлишку йоду, ці ферменти не активні, і цей йод не сприймається».


Костянтин Яриніч додав: ««Йод актив плюс» - це унікальний препарат. Тут є активний йод, який при потребі засвоюється організмом, а якщо організм не потребує його, то він просто виводиться, не засвоюється. Тобто, ніякої шкоди він не робить. Це харчова добавка». 


Отримати харчову добавку «Йод актив плюс» безкоштовно можна в громадській приймальні народного депутат Костянтина Яриніча за адресою: вулиця Велика Перспективна, 3/5. Приймальня працює з понеділка по четвер, з 9 до 18 год, а у п’ятницю з 9 до 17 години. Контактний телефон: (0522) 27-37-46. Можна також звернутися до народного депутата через його персональну сторінку в соціальній мережі Фейсбук. 


Коли ми дбаємо про своє здоров’я – ми дбаємо про своє життя! 


3875Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: