Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Олександра Щукіна та Ярина Михальонок- журналісти для ЧЕСНО
Дата: 14 липня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/07/14/lendlordi-ta-avtoljubiteli-kropivnitskogo-naibagatshii-deputat-bezhatko.htm
політика, 14 липня 2017

Лендлорди та автолюбителі Кропивницького: найбагатший депутат - безхатько

Олександра Щукіна та Ярина Михальонок- журналісти для ЧЕСНО


Найбагатший депутат Кропивницького Товстоган - безхатько. Представник “Нашого краю” Шутка прибирає сніг особистим трактором. Найбільше землі у Кропивницькій міськраді у  депутатів фракцій “Батьківщина”, ,,Опозиційний блок” та ,,Солідарність”.


Лідером серед лендлордів  міг бути мільйонер та багатій міськради - Юрій Гребенчук. Згідно з ЄДР, депутату належить 57 тис. га землі у селі Клинці, Кіровоградської області. Землю депутат отримав у спадок і каже, що в декларації помилка - замість 57 тис. га має бути лише 5,7:


 

Половина земли мне перешла  от бабушки, как пай. В заполнении декларации возникла техническая ошибка. Мой юрист всё решит. Вам большое спасибо, что нашли ошибку. На самом деле у меня 5,7 гектаров. Извините, это ошибка юристки: неправильно перевела гектары в квадратные метры. Там есть кадастровый номер - и Вы можете убедиться, что это та же земля, которая была указана в декларации. Я написал письмо в НАЗК и ошибку исправят” - розповів депутат-лендлорд  ЮрійГребенчук.


Таким чином Гребенчук посідає лише 4 місце.


Щоб збільшити фото натисніть на ньому

 












Не дивлячись на помилку, коли офіційні дані зміняться на сайті НАЗК, депутат все одно ввійде в ТОП найбільших власників землі Кропивницької міської ради, але з першого місця рейтингу перейде на четверте.


До рейтингу потрапив депутат  екс-регіонал, а наразі член “Батьківщини” Роман Розгачов. Вінпояснює появу 75,3 га землі з чесною працею:


 

“Честная работа всегда приносит большой капитал”, - так прокоментував депутат своє місце у рейтингу депутатів -лендлордів.


У список власників великих земельних ділянок потрапив депутат від “Солідарності”  Ігор Захаров та депутат-багатій із фракції  “Опозиційний блок ” Олександр Рокожиця.


Обидва депутати стали лендлордами через спадок, але  самі свою землю не використовують, а здають в оренду.


 

“Отримав землю в селі Рівному по заповіту від діда. Здав її на 15 років в оренду. Не пам'ятаю коли і до якого року”, - прокоментує Рокожиця.


Ігор Захаровтеж був небагатослівним і неохоче розповідав про свої спадкові землі:


 

“Земля мне перешла по наследству от дедушки. Это был пай. Сейчас земли сдаю в оренду”. 

 

Найбагатший депутат від “Солідарності” - безхатченко


Депутат-багатій Богдан Товстоган із “Солідарності”, начальник комерційного відділу ТОВ ,,АПК ,,Ніка”, не вказав жодного метра житлової площі. З майна вказав лише автомобіль. Депутат власного житла не має.


Щоб збільшити фото натисніть на ньому

  









 

“У приватній власності квартири не маю. Живу за припискою”, - сухо коментує депутат.

Також не задекларували жодного метра жилої площі депутат від “Батьківщини”, директор МПП “Мурай” Олег Мельниченко та від ,,Опозиційного блоку” Максим Линченко - заступник декана факультету економіки та менеджменту Кропивницького національного технічного університету.


 

“У меня нет своего жилья. Живу с матерью. Как есть”, - розповідає Мельниченко.


Як виявилося, депутати не знали, що за правилами подання електронної декларації необхідно вказуватине лише майно на праві власності, але й всі об’єкти, які є в користуванні.


 

Живу в батьківському житлі,  свого житла не маю. Тому і не декларував”, - кажеЛинченко.


Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей  карається штрафом 42,5–51 тис. грн, громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною.


З правилами подання декларації можна ознайомитись на сайті Національного агенства з питань запобігання корупції.  Громадський рух ЧЕСНО проводив навчання для депутатів Кіровоградщини - тренінг з правильності заповнювання декларацій. Але багато депутатів цей тренінг просто проігнорували.


У кого найбільше квадратних метрів?


Депутат міськради від ВО "Батьківщина" Роман Розгачов лідирує за кількістю нерухомості.


 

“Я підприємець, директор двох фірм. Я не бідна людина. Можу собі дозволити”, - хвалиться  депутат.



Щоб збільшити фото натисніть на ньому













Директор ТОВ “Екселент”,депутат міськрадивід “Солідарності” Андрій Кролевець у порядку черговостіпотрапив у міськраду замість депутата Федора Згривця, який склав свої повноваження. Кролевецьволодіє найбільшою серед колег кількістю квартир: 1 – Кропивницькому, 3 в Києві, 1 – Одесі.


Депутат порадив журналістам Громадського руху ЧЕСНО подати свої декларації:


 

“Людина, яка працює в бізнесі 25 років, сплачує податки в розмірі 500 тис. грн не може не мати квартири. Моя депутатська діяльність - це громадська діяльність.  Давайте і ви, журналісти, будете подавати декларації, щоб ми також знали скільки у вас квартир”.



Дуже суперечлива виявилась позиція у депутата провладної партії “Солідарність”, яка позиціонує себе чесною та  відкритою - замість відкритого коментаря про свої статки - депутат вимагає від журналістів звітності.


Нагадаємо Андрію Кролевцю, що розпоряджаються майном і землею міста та приймають владні рішення, в яких може бути конфлікт інтересів, не громадський сектор та журналісти, а саме депутати. Власне тому законодавець і зобов'язав депутатів місцевих рад подавати е-декларації.


Як зазначено на сайті міськради, Кролевець поєднував бізнес і посадові обов’язки:  з 1990 по 1994 роки працював оперуповноваженим управління СБУ в Кіровоградській області, з 1998 року обирався депутатом Кіровоградської міської ради чотирьох скликань, а з 1994 по 2004 роки працював на посаді директора ТОВ ,,Екселент”. У 2004 році обіймав посаду заступника Кіровоградського міського голови. З 2004 по 2006 рік працював начальником Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області. З 2006 року дотепер - генеральний директор ТОВ ,,Екселент - М”.


Вадим Дрига, голова депутатської фракції ,,Наш Край”, увійшов у п’ятірку лідерів власників нерухомості. Задекларував майже 6 000 кв. м.


За словами депутата, половину нерухомості він не використовує, а віддає безкоштовно в користування:


 

“Вся нерухомість була придбана в двотисячних роках, коли я був підприємцем. Промислова нерухомість, на жаль, закрита. Частина нерухомості віддана юридичній особі. Дохід я не отримую, а просто є власником”, - розповідає депутат.


Депутат Дрига із 2006 по 2012 рік працював генеральним директором ТОВ ,,Кіровоградський ремонтно-механічний завод імені В.К.Таратути”.


Подружжя депутатів Катерина та Олександр Шамардіни, які очолили список найбагатших,  володіють нерухомістю понад 1300 кв.м. Сім’я має житловий будинок площею 316,8 кв.м. Подружжя зараз у спільному відрядженні і неохоче спілкуються з журналістами:


“На усі питання я готовий відповісти після того, як повернуся з відрядження. Мені приховувати нічого, тому що усі дані відкриті, але вважаю, що маю бачити співрозмовника, якому розповідаю, а не відповідати в телефонному режимі”, - прокоментував Олександр Шамардін.



Автопарк мільйонерів: поціновувачі LAND ROVER, TOYOTA, Mitsubushi та BMW


Найбільший автопарк у багатія та лендлорда Романа Розгачова: 19 авто.  Серед автівок налічується 12 вантажних машин, вони знаходяться у підпорядкуванні ТОВ “Степова Марія”, директором якого є депутат. Інші 7 машин - легкові.  На питання, навіщо йому така кількість авто, депутат захотів  відповісти лише про вантажівки:

 

“Машины старые, куплены еще до депутатства. Я же занимаюсь бизнесом. Перевозками. Машины использую по назначению. Все в декларации. Все куплено честным трудом”, - відповідає Розгачов.


Щоб збільшити фото натисніть на ньому














У  власності Сергія Кріпака від “Солідарності” знаходиться 5 авто: LEXUS, три машини марки ЗАЗ та «Москвич».


 

“Я частный предприниматель. Моя фирма занимается ремонтом и перевозкой автозапчастей. Мне всего хватает. Считаю, что богатый не тот, кто много зарабатывает, а тот, кому хватает», - прокоментує депутат.


Секретар Кропивницької міськради, член депутатської фракції ,,Наш Край” Андрій Табалов віддає перевагу  LAND ROVER, Mitsubushi та Toyota.


 

"Справа у тому, що в силу своїх функціональних обов’язків, я завжди маю бути мобільним. Тому у мене ДВА автомобілі: Toyota Land Cruiser 200, на якому я пересуваюсь, і Mitsubushi L200, на якому я пересуваюсь, коли Toyota перебуває у ремонті. У власності дружини - автомобіль Range Rover, на якому їздить вона. У 2015 році я придбав катер Stingray 180 RX. Я цікавлюсь будь-якими активностями...купив катер, а також причіп, для того, щоб цей катер перевозити, але, спробувавши, зрозумів - не моє. Тепер продаю і катер, і причіп. Хочете купити - вам продам зі знижкою", -  каже Андрій Табалов.


Лише один депутат ходив минулого руку до міськради пішки. Це Геннадій Маламен.  Валерій Шутка з ,,Нашого Краю”, задекларував лише КАМАЗ та трактор.


 

“На той момент не було авто. У минулому році продав Мерседес 221, а Порше Кайен купив лише цього року. У декларації обов'язково вкажу це авто. А трактором взимку я  на окрузі прибираю сніг", - зізнається депутатШутка.


Мешканка 15 виборчого округу, у якому переміг на виборах  Валерій Шутка,  пенсіонерка Тамара Миколаївна,  розповіла журналістам Громадського руху  ЧЕСНО, що останні бодай якісь роботи снігоприбиральним транспортом проводилися дуже давно:


 

На вулиці Нейгауза живу двадцять років. У 2012 році, здається, чистили біля нас сніг. І то не впевнена”, - розповідає пенсіонерка.


У “свободівця” Геннадія Маламена ще немає авто, але він його планує придбати, коли знайде роботу:


 

“Розраховую, що невдовзі зароблю на власне авто. В найближчих планах  вступ у магістратуру та пошук роботи”, - розповідає депутат.


Депутати-багатії з фракції “Рідне місто”:  Катерина Шамардіна та голова фракції ,,Рідне місто”Олександр Шамардінпотрапили одразу до списку найбільших кредиторів та боржників.Вони  надали кредит понад 3 млн грн. Ця сума - половина річного доходу депутатів. Знаходячись у спільному відрядженні, депутати не захотіли коментувати свої позики та кредити.


Партія «Рідне місто» створена 28 лютого 2015 року депутатами екс- регіоналами. Голова обласної організації політичної партії «Рідне місто» Олександр Шамардін, голова міської організації партії Геннадій Осетров. Члени партії: Валерій Шутка та Вадим Дрига.


Рада партії підтримала єдиного кандидата на посаду міського голови 2015 року Андрія Табалова.


Щоб збільшити фото натисніть на ньому

 










На другому місці серед позичальників Анна Ніжнікова, голова депутатської фракції ,,Опозиційний блок”.Вонапозичила 160 тис. грн.Депутатці довелося два роки працювати, щоб накопичити цю суму. Єдиний задекларований дохід депутатки - 77946 тис. грн за рік. Робота в центрі “Школа мистецтв”.


Громадський рух ЧЕСНО намагався отримати коментарі в депутатки з цього приводу, але Ніжніковавиявилася у відпустці і від коментарів відмовилась.


“Кто вы такие, что я вам должна комментировать”, - різко відреагувала у телефонній розмові депутатка.


Щоб збільшити фото натисніть на ньому

 











Поціновувач авто, лендлорд та багатій від “Батьківщини” Роман Розгачов активно позичає кошти у власного підприємства. Так, у депутата зараз борг майже 6 млн грн.


 

“Я не бідний. Частини доходів беру у свого підприємства і віддаю”,  - розповідає Розгачов.


Валерій Шутка, співвласник туристичної фірми ТОВ "Інтурист-Кіровоград" поки борг не погашатиме:


 

"Брали кредит під офісне приміщення десь у 2007 року. У нас дуже  вигідний відсоток. Тому поки що не будемо гасити борг", - поділився Шутка.


Менший борг у Віталія Бєлова від УКРОПа. Директор КП «Парк культури і відпочинку 50 років Жовтня», відмовився надавати коментар телефоном. Громадський рух ЧЕСНО надіслав депутату листа, але відповіді так і не отримав.



Нагадаймо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Кропивницької  міськради: дізнатись хто живе за мільйон, а хто на бабусину пенсію можна за посиланням.



Чесно



7295Переглядів
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: