Кіровоград24: портал про місто

Кіровоград24: портал про місто

Розділ: політика
Автор: Підготував Олександр Виноградов, kntu.kr.ua
Дата: 16 червня 2017
Документ знаходиться за адресою: http://kirovograd24.com/politics/2017/06/16/debjutnii-vipusk-spilnoi-ukraino-polskoi-magistraturi-oblik-ta-audit-.htm
політика, 16 червня 2017

Дебютний випуск спільної україно-польської магістратури «Облік та аудит»

Підготував Олександр Виноградов, kntu.kr.ua


Вчора в ЦНТУ відбувся захист першої магістерської роботи, виконаної в рамках проекту «подвійних дипломів» за спеціальністю «Облік та аудит» між Центральноукраїнським національним технічним університетом та польським Університетом Економіки у місті Бидгощ (Wyzsza Szkola Gospodarki). Тепер випускниця групи ОА 15М-2 Юлія Булава має отримати два дипломи магістра: український та польський.


Нагадаємо, приблизно два роки тому, на початку літа 2015-го, факультет обліку та фінансів КНТУ приєднався до україно-польської магістерської програми «подвійних дипломів» за спеціальністю «Облік та аудит» (загалом, в програмі взяли участь чотири українські ВНЗ: КНТУ/ЦНТУ, Донецький національний університет у місті Вінниця, Тернопільський національний економічний університет і Львівська комерційна академія). За умовами проекту, українські студенти поступали одночасно до магістратури свого навчального закладу та до Університету Економіки у місті Бидгощ, частину з чотирьох семестрів магістерської програми студенти мали провести в своєму ВНЗ, частину – у Бидгощі. Після завершення навчання та захисту магістерської роботи випускники спільної магістратури отримають диплом магістра, який має реєстрацію в Україні, і диплом магістра за реєстрацією Польщі - країни Європейського Союзу.


Юлія Булава (науковий керівник від ЦНТУ – завкафедрою аудиту та оподаткування, д.е.н., професор Наталія Шалімова) захищала свою магістерську роботу двома мовами, а сам захист проходив в режимі відео-конференції із польським університетом за фізичною присутністю в аудиторії членів екзаменаційної комісії з українського боку. Частина доповіді проголошувалась українською, частина – польською мовою, на запитання викладачів польського Університету економіки Юлія також відповідала польською.


Як розповіла Юлія Булава, проект спільної магістратури одразу зацікавив її можливістю отримати два дипломи магістра. Вже тоді вона непогано знала польську мову, тому вирішила спробувати поступити на навчання до магістратури КНТУ та до Університету Економіки у місті Бидгощ.


«Перший семестр я провела тут, в нашому університеті, вивчаючі дисципліни з української магістерської навчальної програми, – розповідає Юлія Булава. – В лютому 2016 року я, разом зі студентами інших українських університетів, які також беруть участь у цій програмі, поїхала до Польщі. Фактично весь другий семестр, починаючі із 22 лютого і до кінця червня, ми повністю провели на стаціонарному навчанні в Польщі. Нас приєднали до польської академічної групи і ми навчалися разом зі студентами Wyzsza Szkola Gospodarki. До цього я мала співбесіду з керівництвом польського університету на предмет визначення мого рівня польської мови. Вони визначили, що я знаю мову відповідно рівню В1, і цього достатньо для початку навчання в їхньому університеті, але окремо мені запропонували додаткові курси польської мови. Я не відмовилась, оскільки зайвими знання не бувають, прослухала додаткові курси, склала екзамени та отримала сертифікат рівня В2 з польської мови».

 

Як розповіла Юлія, під час стаціонарного навчання в польському університеті їм викладали предмети за спеціальністю: аудит, економетрія, управляння персоналом, бухгалтерський облік, фінансовий облік тощо. За назвою ці предмети були схожі на ті, які вона вивчала в КНТУ, за змістом – мали певні відмінності, оскільки більш наближені до європейської практики обліку та аудиту. В Університеті Економіки цікаво побудовані практичні зайняття – студентам організовують екскурсії підприємствами різного профілю, де на місці показують, як працюють підприємства, як працюють економісти, бухгалтера та інші співробітники. І студенти мають можливість ставити питання співробітникам підприємств, де вони знаходяться на екскурсії.


Також у другому семестрі спільної магістерської програми Юлія почала працювати над першою частиною магістерської роботи. Тоді ж українські студенти україно-польської магістратури за спеціальністю «Облік та аудит» отримали кураторів та наукових керівників з Університету Економіки у місті Бидгощ. Далі вони працювали над магістерською роботою вже із двома науковими керівниками: від українського ВНЗ та від польського університету.


По завершенню другого семестру українські студенти складали іспити, так само, як їхні польські одногрупники.


Після літніх канікул Юлія Булава повернулася на навчання до ЦНТУ, і третій семестр знову провела у «домашньому» навчальному закладі, проте постійно підтримувала комунікацію із польськими викладачами, деканом факультету Університету Економіки у місті Бидгощ і польським науковим керівником магістерської роботи. Тобто цю частину навчання можна назвати очно-дистанційною: стаціонарно вона навчалася в ЦНТУ, дистанційно – в Бидгощі.


В четвертому семестрі магістратури заняття вже не передбачені, весь час студентів повністю спрямовано на написання та вдосконалення дипломної роботи. Саму магістерську роботу, значна частина якої виконана польською мовою, Юлія готувала у двох варіантах: відповідно до вимог оформлення таких робіт в Україні та в Польщі (до речі, цікава відмінність: в Польщі текстова частина дипломної роботи роздруковується на аркушах формату А5 – складений навпіл аркуш А4 – з обох сторін, тобто витрати паперу на друк диплому в чотири рази менші).


Нарешті, фінальний акорд дворічного навчання – захист магістерської роботи перед українсько-польською комісією, який відбувся 14 червня в стінах Центральноукраїнського національного технічного університету.


За словами Юлії Булави, під час навчання в Університеті економіки міста Бидгощ їй пропонували варіанти стажування та роботи в Польщі.


«Wyzsza Szkola Gospodarki пропонує своїм студентам дуже широкий вибір програм обміну студентами із навчальними закладами Німеччини, Англії та інших країн – розповідає Юлія. – Також університет сприяє студентам в проходженні практики на підприємствах Польщі або протягом навчання, або після завершення навчання. Більш того, студентам, які справили гарні враження, університет може запропонувати роботу. Wyzsza Szkola Gospodarki налаштована на розбудову своєї інфраструктури, відкриваючи філіали в різних містах Польщі та розширюючи коло партнерських вищих навчальних закладі за межами Польщі. Їм потрібні здібні співробітники зі знанням української, російської, англійської та, звичайно, польської мов. Мені пропонували таку роботу, також мені пропонували поступати до них до аспірантури, але, якщо чесно, я ще не визначилась щодо цих пропозицій».


«Я дуже рада, що спробувала навчання за програмою спільної магістратури! – говорить випускниця групи ОА 15М-2 факультету обліку та фінансів ЦНТУ Юлія Булава. – Сам по собі процес одночасного навчання у двох університетах не був легким, до того ж, для нашого навчального закладу цей проект став дебютним, тому інколи виникали якість труднощі, але разом ми їх подолали. Проект українсько-польської магістратури мені сподобався. Я дізналася багато чого нового, збільшила коло друзів та знайомих, у тому числі, серед іноземних студентів та викладачів. Тому я усім раджу спробувати поступити до спільної магістратури за спеціальністю «Облік та аудит» – вам буде цікаво!»


Прочитати інтерв’ю із професором Wyzsza Szkola Gospodarki Світланою Кашубою на тему можливої співпраці між ЦНТУ та польським університетом (навчальні програми на «подвійний диплом», дистанційні та очні мовні школи, обміни викладачами, польські бази практики для студентів тощо) можна на сайті ЦНТУ за посиланням.






5962Перегляда
Інші матеріали розділу Версія для друку

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Ім'я:
Коментар: